Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Έπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ στην Καβάλα: 8 οι επιβαίνοντες (upd)

Νεώτερη ενημέρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση που δόθηκε από το αεροδρόμιο αναχώρησης είναι ότι επέβαιναν 8 άτομα μέλη πληρώματος και μετέφεραν 12 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods) χωρίς να το προσδιορίζουν επακριβώς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο ξεκίνησε από Ουκρανία και μέσω Σερβίας πήγαινε Ιορδανία φορτωμένο με πυρομαχικά. Περνούσε από διεθνές FIR.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εντολές των πυροτεχνουργών του στρατού είναι οι πυροσβέστες να απομακρυνθούν σε απόσταση 500 μέτρων εξαιτίας του επικίνδυνου φορτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο σημείο αναμένονται πυροτεχνουργοί για να απενεργοποιήσουν τα εκρηκτικά που μετέφερε το αεροσκάφος.

Εως αυτή την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη των μελών του πληρώματος.

 

Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας: «Μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε»


Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται στο σημείο μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η εντολή που έχουν λάβει είναι να απομακρυνθούν όλοι από το σημείο της συντριβής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα σωστικά συνεργεία.

Καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη, είναι «ειδικό» και υπάρχει πληροφορία ότι μετέφερε πυρομαχικά.

Στο σημείο της συντριβής μεταβαίνουν πυροτεχνουργοί προκειμένου να ελέγξουν το φορτίο και εφόσον κριθεί πως είναι ασφαλής η προσέγγιση, τότε θα μεταβούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα σωστικά συνεργεία. 

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς, καθώς είχε οριοθετηθεί.

Προηγούμενη ενημέρωση

"Αχ Παναγία μου έπεσε": Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους στην Καβάλα σε βίντεο

Τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους Antonov περίπου 40 χλμ από το αεροδρόμιο της Καβάλας καταγράφει βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής.

Στο βίντεο, οι κάτοικοι αγωνιούν για την τύχη του αεροσκάφους, καθώς διαπιστώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την πορεία του.

«Πού πάει;» ρωτάει μια γυναίκα για να πάρει την απάντηση ότι όπως πηγαίνει θα πέσει. Λίγα δευτερόλεπτα μετά βλέπουν μια μεγάλη έκρηξη. «Έπεσε» διαπιστώνουν.

«Αχ Παναγία μου έπεσε, λες να έχει σπίτια εκεί;», ακούγεται.

Βίντεο από την πτώση του αεροσκάφους όπως την κατέγραψαν κάτοικοι της περιοχής

Στο βίντεο που ακολουθεί ο κάτοικος της περιοχής που καταγράφει την πτώση του αεροσκάφος λέει «πήρε φωτιά ο κινητήρας», ενώ λίγο αργότερα ακούγεται να λέει μήπως «πηγαίνει Καβάλα για προσγείωση;». Ωστόσο όπως φαίνεται και στο βίντεο το αεροσκάφος είναι φλεγόμενο και έχει καθοδική πορεία.

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Πρόκειται για ένα σερβικό cargo  Antonov,  με 3 άτομα πλήρωμα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγω για ουκρανικό αεροσκάφος. 

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το αεροσκάφος μετέφερε και άλλα άτομα, εκτός από το πλήρωμα, γεγονός που αυξάνει την αγωνία για την τύχη των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), πρόκειται για αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση cargo, ενώ μετέφερε μόνο πλήρωμα.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από το πλήρωμα, μπορεί να μετέφερε περισσότερα άτομα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συνδράμουν εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος έχει πυρομαχικά και καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν, προειδοποιώντας για συνεχείς εκρήξεις. 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Μαρτυρία:  «Επί 20 λεπτά έχανε ύψος φλεγόμενο»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος που είδε από το σπίτι του που απέχει 17 χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής, την ανατριχιαστική εικόνα του αεροσκάφους «με τον φλεγόμενο δεξιό κινητήρα».

Όπως περιγράφει, «από τις 22.15 το αεροσκάφος πετούσε αργά. Επί 20 λεπτά όλοι έβλεπαν τις φλόγες στον κινητήρα. Μόλις πέρασε το όρος Παγγαίο, φάνηκε η λάμψη από την έκρηξη της πρόσκρουσης. Οι κάτοικοι άκουγαν επί μια ώρα εκρήξεις».

Η συνταξιούχος δημοσιογράφος, Βάσω Μώραλη, σε ανάρτηση της στο Facebook αναφέρει ότι: «Γύρω στις 22:50 απόψε έπεσε φλεγόμενο εν πτήσει αεροσκάφος – σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτου μάρτυρα – στον κάμπο ανατολικά της Νικήσιανης (πιθανότατα μεταξύ των αγροκτημάτων Παλαιοχωρίου – Αντιφιλίππων) και μάλλον προσέκρουσε πέφτοντας σε πυλώνα/ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη, μεγάλη λάμψη κι αμέσως μετά γενικό blackout σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο και Παλαιοχώρι τουλάχιστον!».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το blackout φτάνει μέχρι το Χορτοκόπι (στα πρόθυρα της Ελευθερούπολης).

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, από την Κρηνίδα (Βιτάστα) Σερρών, το αεροπλάνο είχε περάσει ήδη φλεγόμενο πάνω από το χωριό τους πριν καταπέσει λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, ουσιαστικά στους πρόποδες του Παγγαίου όρους (στο νομό Καβάλας).

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ακούγαμε στη Νικήσιανη βόμβο αεροπλάνου περίεργα χαμηλά, πάνω από τα “κεφάλια” μας, για ν’ ακολουθήσει αμέσως μετά η γενική διακοπή ρεύματος.

Ενημερώθηκε η Αστυνομία και ήδη ελικόπτερο κάνει από ψηλά ανίχνευση του χώρου, μέσα στον κάμπο, όπως μπορούμε να δούμε από το μπαλκόνι του σπιτιού μας!
Μακάρι ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος να διασώθηκαν!».

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2-3 επιβαίνοντες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Αν και ειδοποίησε, δεν πρόλαβε  να  προσγειωθεί. Άγνωστο παραμένει πόσοι επιβαίνουν σε αυτό και εάν έχει πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Ειδικότερα, ο πιλότος ενημέρωσε για το πρόβλημα το FIR  Αθηνών που τον ρώτησε εάν μπορεί να προσγειωθεί στην  Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη. Ο πιλότος απάντησε ότι από τη φωτιά στον κινητήρα δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα. 

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στρατιωτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, μεταφέροντας πολεμικό υλικό, γι’ αυτό και ακούγονται πολλαπλές εκρήξεις, ενώ άλλοι μιλούν για πτήση cargo.

 

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας, ενώ το τεράστιο αεροσκάφος, ρωσικής κατασκευής, έχει πέσει στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.

Στο σημείο σπεύδουν κλιμάκια της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται μαρτυρίες κατοίκων, ακούγονται εκρήξεις και υπάρχει διακοπή ρεύματος στους γύρω οικισμούς, αφού έκοψε καλώδια ρεύματος κατά την πτώση του.

Αρχικό κείμενο

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γιώργο Δριτσάκο, το αεροσκάφος, που πιθανόν είναι κάργκο και συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας πηγαίνοντας από τη Σερβία προς την Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να προσγειωθεί στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Αν και ειδοποίησε, δεν πρόλαβε την αναγκαστική προσγείωση. Άγνωστο παραμένει πόσοι επιβαίνουν σε αυτό και εάν έχει πέσει σε κατοικημένη περιοχή. 

Το αεροσκάφος, όπως δείχνει και βίντεο, άρπαξε φωτιά και ακολούθησε έκρηξη. 

Στο σημείο της πτώσης κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ στα γύρω χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος που έπεσε ήταν τύπου Antonov και ο πιλότος του είχε ζητήσει να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα, όμως δεν τα κατάφερε

Το αεροσκάφος είναι εμπορικό και είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό την Ιορδανία

Έχει χαθεί το στίγμα του αεροσκάφους ενώ το τελευταίο δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, επιχειρούν 15 πυροσβέστες και 7 οχήματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...