Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αποφυλάκιση Λιγνάδη: Πολιτική θύελλα και μπαράζ αντιδράσεων (βίντεο)

Αντιδράσεις και πολιτική κόντρα πυροδοτεί η δικαστική απόφαση για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και το γεγονός ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και να αφεθεί ελεύθερος ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μέχρι το Εφετείο.

«Το δικαστήριο άσκησε ένα δικαίωμα που είχε και είναι απόλυτο. Ο κανόνας είναι ότι θα πρέπει να δίνει αναστολή το δικαστήριο. Κατ΄εξαίρεση πρέπει να αιτιολογήσει για ποιο λόγο δε δίνει, εάν είναι ύποπτος φυγής και εάν πιθανολογεί με υψηλή πιθανότητα ότι θα διαπράξει κι άλλες πράξεις», δήλωσε ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.

Στο ζήτημα παρενέβη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορούμε εύκολα να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια.

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία», αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Κούγια

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαστική απόφαση την οποία χαρακτήρισε ντροπή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δικηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος υποστήριξε ότι βάσει των αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υποχρεωτική.

Ακολούθησε “πόλεμος” ανακοινώσεων με παρέμβαση και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν είσαι άνθρωπος εξουσίας, φίλος υπουργών και καναλαρχών, περιβάλλεσαι από ασυλία, ακόμη και εάν έχεις διαπράξει βιασμούς ανηλίκων, όπως ο εκλεκτός σας κ. Λιγνάδης που θα μας κουνάει το δάκτυλο ότι ήταν πολιτικά κίνητρα δίωξης του, αυτό είναι εκτσογλανισμός», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για δύο βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιόν λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;», αναφέριε το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσον αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί του ότι δήθεν οι ανακοινώσεις μου έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν κάποιο πολιτικό κόμμα, υπονοώντας την κυβέρνηση, έχω να τους απαντήσω τα εξής: Καμία διάθεση δεν είχα να αναφερθώ στο πότε ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμιση εάν δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος τύπου κος Νάσος Ηλιόπουλος», είπε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του επισήμανε το γεγονός ότι με τις αλλαγές που έκανε η Νέα Δημοκρατία στον Ποινικό Κώδικα η ποινή πλέον για τον βιασμό ανηλίκου είναι ισόβια.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι η αποφυλάκιση Λιγνάδη στηρίχθηκε στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι στον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρέμβαση Εισαγγελέα μετά την απόφαση για αποφυλάκιση Λιγνάδη

Το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη θα εξετάσει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Παράλληλα, η κα Γκανέ ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, καθώς και οι αποφάσεις του δικαστηρίου και οι μειοψηφίες του.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα μελετήσει εάν σωστά αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον ένα από τους 2 βιασμούς, για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους 2 βιασμούς που καταδικάστηκε και για την αποφυλάκιση του μετά την καταδίκη, με την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.

Δείτε το βίντεο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...