Κοινωνία

Σάμος: Πώς έπεσε το ελικόπτερο -«Ήρθε ένα κύμα και μας τούμπαρε»

Δύο νεκροί και δύο διασωθέντες είναι ο απολογισμός της τραγικής πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη θάλασσα, που επιχειρούσε στη Σάμο.

Νεκροί είναι ο Ρουμάνος πιλότος και ο Έλληνας μεταφραστής, ενώ διασώθηκαν οι δύο Μολδαβοί, μέλη του πληρώματος. Το ελικόπτερο κατέπεσε ενώ συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σάμο, στην περιοχή Άγιος Μηνάς, στη θάλασσα βόρεια του Παλαιοχωρίου κατά τη διάρκεια της υδροληψίας.

Στο σημείο οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με ανέμους που έφταναν σε ένταση τα 6-7 μποφόρ. Σε αυτές τις συνθήκες, η άτρακτος του ελικοπτέρου δέχθηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς από τους υψηλούς κυματισμούς, με συνέπεια να πέσει στη θάλασσα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για ενοικιαζόμενο ελικόπτερο τύπου Μi8, που είχε τριμελές ξένο πλήρωμα -ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί – και έναν Έλληνα μεταφραστή.

Το ελικόπτερο σηκώθηκε στις 16:39 και κατέπεσε στις 17:55. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από το δεύτερο Mi8 και ένα πλοίο του Λιμενικού.

Ο πρώτος επιζών, είναι μηχανικός αεροσκαφών με καταγωγή από τη Μολδαβία. Κάθονταν στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου και σύμφωνα με όσα είπε στους ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί του, όταν κατέβηκε το ελικόπτερο να γεμίσει νερό από τη θάλασσα, μια ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το αεροσκάφος και τους έφερε «τούμπα». Ο ίδιος θυμάται ότι με την πρόσκρουση βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο αλλά μετά τους έχασε.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο νεκρούς, ο ένας πιθανόν να πνίγηκε, ενώ ο δεύτερος είχε χτύπημα στο κεφάλι. Η σύζυγος του επιζώντα είναι στο νησί και βρίσκεται μαζί του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μολδαβός μηχανικός που διασώθηκε είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο νοσοκομείο μεταφέρεται και ο δεύτερος επιζώντας -επίσης Μολδαβός που κολύμπησε μέχρι την ακτή και διασώθηκε. Ο Μολδαβός εντοπίστηκε στην παραλία Πλάκα, στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ