Κοινωνία

Δεν έχουν εργάτες γης στην Ημαθία και πάνε να βρουν στο Βιετνάμ

Οι οκτώ μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί, Ομάδων Παραγωγών του Ν. Ημαθίας, βρίσκονται ενώπιον αντικειμενικών δυσκολιών ως προς την εξεύρεση εργατών γης. Όπως δηλώνει στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Χρήστος Γιαννακάκης, αναγκάστηκε να ταξιδέψει έως το Βιετνάμ, προκειμένου να διασφαλίσει εργατικά χέρια.

Παλαιότερα υπήρχα πολλοί από την γειτονική Αλβανία, που δούλευαν στα κτήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια προτιμούν τα ελεύθερα  επαγγέλματα και αποφεύγουν τα χωράφια. Ειδικά, στις κονσερβοποιίες υπάρχει πρόβλημα. Για ποιο λόγο δεν πηγαίνουν στις εργασίες στα  χωράφια οι νέοι, ρωτήσαμε τον κ. Γιαννακάκη.

«Το θέμα είναι οι μαμάδες, δεν θέλουν τα παιδιά τους να δυσκολεύονται», μας απάντησε. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η επιδοματικές πολιτικές, σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας. Όταν στην Ημαθία υπάρχουν περίπου 6.000- 7.000 οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα, που είναι δικαιούχοι επιδομάτων και παροχής δωρεάν τροφίμων τότε δεν έχουν λόγο να δουλέψουν. Στο Βιετνάμ της ακραίας φτώχειας και του πλούτου το 30% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών και δεν υπάρχουν επιδόματα.  

Οι νέοι θα μπορούσαν να εργαστούν στο εξωτερικό, έπειτα από σχετικές συμφωνίες. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Γιαννακάκης είχε επαφές στο Ανόι με τοπικά γραφεία ευρέσεως εργατών, που αναλαμβάνουν τέτοια θέματα και όπως φαίνεται υπάρχουν καλές προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά το ολιγοήμερο ταξίδι του στο Βιετνάμ ο κ Γιαννακάκης φρόντισε να προωθήσει και τα ελληνικά προϊόντα. Άνοιξε την πόρτα για μελλοντικές εξαγωγές και όχι μόνον για τα ροδάκινα του νομού. Στο Βιετνάμ με περίπου 100.000.000 κατοίκους και με κομμουνιστικό καθεστώς υπάρχουν γύρω στα δώδεκα εκατ. εκατομμυριούχοι. Καταστήματα με είδη πολυτελείας και κάθε είδους αγαθό απευθύνεται σε αυτήν την μικρή ελίτ της χώρας.

Προς το παρόν η χώρα εισάγει προϊόντα από όλον τον κόσμο, αλλά σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Ο κ. Γιαννακάκης έδωσε κάποιες ενδεικτικές τιμές, που δείχνουν πόσο ανταγωνιστικά μπορούν να είναι τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Άπω ανατολής. Τα ακτινίδια της Ν. Ζηλανδία πωλούνται στα 5,3 € το κιλό, ενώ τα ελληνικά μαζί με το κόστος μεταφορικών θα φτάνουν στον πωλητή στα 2,5 €. Το λευκό τυρί Αυστραλίας, πωλείται ως φέτα έναντι 39,5 € το κιλό, το χαλούμι στα 45 € το κιλό, το ελβετικό γιαούρτι πωλείται 14 € η συσκευασία των 150 γραμμαρίων, το ιταλικό λάδι πωλείται 20 € /500 γραμ και το βιολογικό 27 € τα 500 γραμ. ενώ το μέλι στα 14 € τα 250 γραμ..

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας αναμένεται να ταξιδέψει εκ νέου στο Βιετνάμ στις 11 Αυγούστου, αλλά τα όποια οφέλη του ταξιδιού θα φανούν την επόμενη περίοδο, το 2023.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ