Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Novartis: Στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατηγορούμενος για σωρεία παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της θυελλώδους θητείας του όσο αφορά την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί του στο εδώλιο ως συμμέτοχη στις πράξεις που του αποδίδονται θα καθίσει και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και εισαγγελέας εφετών, Ελένη Τουλουπάκη.

Αντίθετα, απαλλακτικό είναι το βούλευμα και δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο οι δύο στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως απαλλακτικό είναι το βούλευμα και για τους εκδότες Γιάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν να παραπεμφθούν και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς.

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά απόψε, αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου-Φουρλή, πρόταση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis, στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς και παράλληλα αποδίδεται το ίδιο αδίκημα (της ηθικής αυτουργίας) στην κατάχρηση εξουσίας των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς.

Το δικαστικό συμβούλιο, κατά τη σημερινή τελευταία μέρα του δικαστικού έτους, κατά το οποίο αποχωρούν δύο μέλη του, λόγω συνταξιοδότησης (αποχωρεί ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου), με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπει να δικαστεί στο Υπουργοδικείο τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και η εισαγγελέας διαφθοράς.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, αποδίδονται τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε όλες τις μορφές της, που φέρεται ότι τελέστηκε από κοινού με φυσικούς αυτουργούς τους τρεις συγκατηγορούμενούς τους εισαγγελείς Διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και έκθεσης αθώων σε δίωξη, της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση δρώντας αυτοτελώς, μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή άλλων.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Ελένη Τουλουπάκη, είναι σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της από κοινού και κατά συρροή κατάχρησης εξουσίας με την μορφή της έκθεσης αθώων σε δίωξη».

Επίσης, η εισαγγελέας Διαφθοράς είναι αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας με τη μορφή παράλειψης δίωξης και της πλημμεληματικής κατάχρησης εξουσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...