Κοινωνία

Τράγκας: Δεκάδες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους - «Εγώ έφτιαχνα τις offshore του»

«Εγώ ήμουν ο δημιουργός πολλών από τις οφσόρ εταιρείες του Γιώργου Τράγκα κι ανάμεσα σε αυτές της Manorgold LTD που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά της κατοικίας στην Ακρόπολη, όπως και της έπαυλης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας που ανήκε σε Ελληνοαμερικανό, στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Όπως μου είχε πει, δημιουργούσε αυτές τις εταιρείες με κύριο σκεπτικό όχι μόνο τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις οποίες θεωρούσε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και για να μην εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία του σε αγωγές προσώπων που θεωρούσαν ότι δυσφημούνταν από αναφορές του ή δημοσιεύματα σε ΜΜΕ που είχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκείνο που μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση είναι ότι, αν εξαιρέσει κάποιος τα σπίτια στη Γαλλία και στο Μονακό που επισκεπτόταν συχνά, στα περισσότερα από τα υπόλοιπα είχε μεταβεί ελάχιστες φορές, κυρίως για τις αγορές των ακινήτων. Θυμάμαι ότι μια φορά με ρωτούσε για ταξίδι του στο Λας Βέγκας κι εγώ ήμουν επιφυλακτικός γιατί θα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία γι’ αυτόν.

Μετά πληροφορήθηκα ότι όχι μόνο πήγε, αλλά και ότι αγόρασε εκεί ακίνητο. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου είχε κάνει ότι διέθετε μεγάλα ποσά για τον άμεσο εξοπλισμό, επίπλωση και διακόσμηση των σπιτιών που αγόραζε και τα οποία ολοκλήρωνε μέσα σε λίγες ώρες».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» δικηγόρος από τον Πειραιά που παρακολουθούσε και υποβοηθούσε την επενδυτική δραστηριότητα του Γιώργου Τράγκα σε αρκετά από τα τουλάχιστον 17 ακίνητα του δημοσιογράφου σε Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

 

Στο «στόχαστρο» της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες ή από φορολογικές παραβάσεις έχει μπει ένας κύκλος συναλλαγών.

Μάλιστα, νομικοί αλλά και άλλοι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν το ενδεχόμενο ορισμένες από τις αγορές ακινήτων του δημοσιογράφου που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες λόγω επιπλοκών του κορονοϊού, να προέκυψαν κατόπιν υποδείξεων και συμφωνιών άλλων προσώπων.

Κι αυτό με το δεδομένο ότι στο άμεσο περιβάλλον «χειριστών» των εκκρεμοτήτων του Γιώργου Τράγκα με τις ελεγκτικές Αρχές περιλαμβάνονταν και μια στενή συγγενής κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα παραπάνω συνέβαιναν την ώρα που αρκετοί δημοσιογράφοι είχαν καταγγείλει τον Γιώργο Τράγκα για μη καταβολές μισθών σε ΜΜΕ ιδιοκτησίας του. Παράλληλα ο δημοσιογράφος φέρεται να είχε χρέη 25.000 ευρώ σε δημοσιογραφικό φορέα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί του.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο Γιώργος Τράγκας διατηρούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο την προαναφερόμενη εταιρεία Manorgold LTD με μετοχικό κεφάλαιο… 1.000 ευρώ, μέσω της οποίας έγινε η αγορά της βίλας στην Κασσιόπη, κόστους 1.200.0000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία φέρεται ότι αναμείχθηκε και δικηγορικό γραφείο της Κέρκυρας που χειριζόταν την πώληση του ακινήτου εκ μέρους του ελληνοαμερικανού πρώην ιδιοκτήτη και στο οποίο έγινε προ 15 περίπου ετών αιφνιδιαστικός έλεγχος του ΣΔΟΕ προκειμένου να βρεθούν τα ακριβή παραστατικά.

Σύμφωνα «ΤΑ ΝΕΑ», ο εν λόγω δικηγόρος από το Νησί των Φαιάκων αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συναλλαγή, στην υπογραφή των συμβολαίων που έγινε στο γραφείο του δημοσιογράφου σε εφημερίδα ιδιοκτησίας του στα Κάτω Πατήσια, αλλά και στην αντίδρασή του όταν έγινε ο έλεγχος.

Οπως λοιπόν, σημειώνει, ο Γιώργος Τράγκας είχε θεωρήσει πως στην έρευνα υπήρξε «δάκτυλος» τότε υπουργού της Νέας Δημοκρατίας με τον οποίο δήλωνε ότι είχε κακές σχέσεις.

Εταιρείες παντού

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της Αρχής επισημαίνεται ότι ο 72χρονος δημοσιογράφος είχε δημιουργήσει το 2018 στην Κύπρο την εταιρεία GT Line Media LTD και στη Γαλλία τη μονοπρόσωπη ατομική επιχείρηση Tragkas Georgios.

Επιπλέον, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους έχουν εντοπιστεί οι Family Line LTD (με έδρα στο Πίτσμπουργκ), NORDALE GROUP SA και Bluebird Assets Corp., ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε δημιουργήσει τρεις εταιρείες – τις BLUEBAY Haven LLC, Neer View LLC (με έδρα στη Νεβάδα για την αγορά του ακινήτου στο Λας Βέγκας) και Pennview LLC (με έδρα στο Ντέλαγουερ που συστάθηκε το 2017).

Στο Μονακό υπήρχε η εταιρεία M. Georgios Tragkaς – MEDIA POWER CONSULTING, ενώ η εταιρεία που είχε στον Παναμά, η TACANA PORTFOLIO SA, είχε συμπεριληφθεί και στα περιώνυμα «Panama Papers».

Η έρευνα της Αρχής ανέδειξε όμως και εννέα εταιρείες, κυρίως εκδοτικές. Ορισμένες από αυτές τις offshore, εκτός του δικηγόρου από τον Πειραιά, φέρεται ότι δημιουργήθηκαν με τη συνδρομή δικηγορικού γραφείου με έδρα στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Τέλος, στο πλαίσιο ερευνών της Αρχής φέρεται ότι συγκεντρώθηκαν άτυπες καταγγελίες για παρασκηνιακές συνεννοήσεις του δημοσιογράφου με επιχειρηματίες. Αυτές φαίνεται πως αφορούσαν «προειδοποιητικά» ή υποβοηθητικά δημοσιεύματα για αναφερόμενες συναλλαγές τους, αιτήματά τους στις Αρχές κ.ο.κ.

Ανάμεσα σε αυτούς φέρεται ότι ήταν δύο επιχειρηματίες από τον κατασκευαστικό τομέα, δύο από τον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών και δύο από τον τραπεζικό κλάδο.

Χωρίς, όμως, κανένα στοιχείο τεκμηρίωσης των καταγγελιών, δεν υπήρξαν σχετικές καταγραφές στο πόρισμα της Αρχής, στο οποίο, ωστόσο, αποδίδεται στον Γιώργο Τράγκα το αδίκημα της εκβίασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...