Κοινωνία

Γιώργος Τράγκας: Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την περιουσία του

Ανακοίνωση για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο Τράγκα» και για «ακραίο και αθέμιτο» – όπως όλα δείχνουν – πλουτισμό.

Όπως αναφέρεται, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με σοβαρό προβληματισμό τον καταιγισμό πληροφόρησης σχετικά με την αμύθητη περιουσία του αποθανόντος Γεωργίου Τράγκα και τα ερωτήματα τα οποία, εύλογα, τίθενται σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης αυτής της περιουσίας, καθώς και με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Και σημειώνει χαρακτηριστικά το σωματείο των δημοσιογράφων: «Ο αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας, ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

»Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας. Οι δύο εταιρείες του, οι οποίες πτώχευσαν το 2010, άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.00€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα, έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται».

Το «φαινόμενο Τράγκα»

Η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για φαινόμενο «Τράγκα», τονίζοντας πως, «με τις διαστάσεις οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτονται, φαίνεται ότι ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του ‘συστήματος δημοσιότητας’. Η διαπλοκή εξουσίας και Τύπου είναι, δυστυχώς, φαινόμενο διαχρονικό και διεθνές. Γι’ αυτό και κάθε ευνομούμενη δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει μέτρα με στόχο την θωράκιση των κοινωνιών από τις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου».

Και προσθέτει: Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά υποστηρίζει την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στην διαχείριση και του τελευταίου ευρώ που κατευθύνεται από τα δημόσια ταμεία σε ΜΜΕ, είτε αφορά σε ενισχύσεις είτε στην κρατική διαφήμιση. Απόλυτη διαφάνεια απαιτείται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, αλλά και στην προέλευση του ενημερωτικού περιεχομένου, το οποίο πρέπει να παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους που υπογράφουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι σκληρά εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες, υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας ότι η μαχόμενη δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία την οποία εκπροσωπεί η ΕΣΗΕΑ, είναι το προπύργιο της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ένωση επισυνάπτει, μάλιστα, παλαιότερη ανακοίνωσή της, η οποία χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2006, με τίτλο «Δραματική πλέον η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης του Γιώργου Τράγκα»

Η ανακοίνωση του 2006:

24 Φεβρουαρίου 2006

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για μια ακόμα φορά διαπιστώνει τη δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης ιδιοκτησίας και επιρροής του κ. Γιώργου Τράγκα, αναφορικά με τις συνθήκες απασχόλησης και ιδίως με τη συστηματική καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι ενώ ο κ. Γ. Τράγκας δεν έχει ακόμα εξοφλήσει αμοιβές του προηγούμενου έτους πολλών εργαζομένων, την ίδια ώρα εκτοξεύει προσχηματικές απειλές προς κάθε κατεύθυνση για τη διακοπή λειτουργίας εφημερίδων και άλλων Μέσων που ελέγχει, εξασφαλίζοντας, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο κοντινό παρελθόν, την ανοχή των αρμοδίων που, παρά τις καταγγελίες, κωφεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συνολικό πρόβλημα, που για πολλοστή φορά δημιουργούν οι επιχειρήσεις ενημέρωσης συμφερόντων Γ. Τράγκα σε βάρος των συμβατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα απασχολήσει κατά απόλυτη προτεραιότητα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 27/2/06.

Τα όρια της ανοχής αλλά και κάθε καλή διάθεση των εργαζομένων και των Ενώσεων του κλάδου έχουν πλέον εξαντληθεί. Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει υπερβεί κάθε όριο.

Ήδη επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει από σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Tele-Time» και στον ραδιοφωνικό «Relax» της Πάτρας, οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΕΣΠΗΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ