Κοινωνία

Φρίντριχ Μερτς: Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Η Γερμανία τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Για μας είναι σαφές: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας», τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας χθες στην Ένωση Ξένου Τύπου (VAP) στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για τη στάση της Γερμανίας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο σε σχέση με τις ίσες αποστάσεις του μεσολαβητή που τήρησε στο παρελθόν, είπε ο Φρίντριχ Μερτς, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Γερμανίας. «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διενέξεις μαζί με την Ελλάδα», είπε ο Μερτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παρατηρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και σε άλλα θέματα», σημείωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός: «Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του Βοσπόρου για όλα τα πολεμικά πλοία, που είναι μία συμβολή στην αποκλιμάκωση. Βλέπουμε από την άλλη πλευρά επιθετικούς τόνους κατά της Ελλάδας. Είναι σαφές, κατά την άποψή μου, ποιά πρέπει να είναι η θέση της Γερμανίας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, κράτους-μέλους της ΕΕ», τόνισε ο Μερτς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μπούντεσταγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης. Όπως σημείωσε σχετικά, «έχουμε αρκετά προβλήματα στον κόσμο και θα ήταν καλό η ΕΕ να μην αποκτήσει δικά της προβλήματα στις δικές της γραμμές, ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καλές και γρήγορες λύσεις».

Την αμφισβήτηση από την Τουρκία της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου καταδίκασε η γερμανική κυβέρνηση, με σειρά τοποθετήσεων εκ μέρους της καγκελαρίας του Όλαφ Σολτς, του υπουργείου Εξωτερικών της Αναλένα Μπέρμποκ αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στην ΕΡΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ