Από το χαρτί υγείας και το γιαούρτι μέχρι τον καφέ και τα πατατάκια, οι κατασκευαστές μειώνουν αθόρυβα τα μεγέθη των συσκευασιών χωρίς να μειώνουν τις τιμές. Ονομάζεται «shrinkflation» (σαν να λέμε «συρρικνισμός» κατά το πληθωρισμός) και επιταχύνεται παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ, ένα μικρό κουτί γνωστής μάρκας έχει τώρα 60 χαρτομάντιλα. Πριν λίγους μήνες είχε 65. Ορισμένα γιαούρτια έχουν συρρικνωθεί από 150 γραμμάρια σε 127. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κουτιά του καφέ «αδυνάτισαν» από τα 100 γραμμάρια στα 90. Στην Ινδία, ένα υγρό σαπούνι πιάτων έχει «μαζέψει» από 155 ml σε 135 ml.
Η τακτική αυτή δεν είναι νέα, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, γιγαντώνεται σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, καθώς οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των συστατικών, της συσκευασίας, της εργασίας και της μεταφοράς. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7% τον Μάιο, ρυθμός που πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την S&P Global.
«Ερχεται κατά κύματα. Τυχαίνει να βρισκόμαστε σε ένα παλιρροϊκό κύμα αυτή τη στιγμή λόγω του πληθωρισμού» εξηγεί ο Εντγκαρ Ντβόρσκι, συνήγορος καταναλωτών και πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας στη Μασαχουσέτη, ο καταγράφει αυτό το φαινόμενο εδώ και δεκαετίες.
Ο ίδιος άρχισε να παρατηρεί μικρότερα κουτιά στο διάδρομο των δημητριακών το περασμένο φθινόπωρο. Εκτοτε η κατάσταση αυτή έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.