Κοινωνία

Η Τουρκία συνομιλεί με Ρωσία και Ουκρανία για έναν διάδρομο εξαγωγής σιτηρών

Η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο για να ανοίξει ένας διάδρομος μέσω Τουρκίας για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο έχουν αποκλειστεί από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουαριο και περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό εκεί. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει σε μια αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

"Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία", είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας την ανωνυμία του.

"Με έναν διάδρομο που θα ανοίξει από την Τουρκία, υπήρχε ζήτηση ώστε αυτό το σιτάρι να φτάσει στις αγορές-στόχους τους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη", πρόσθεσε το πρόσωπο, μιλώντας στο Reuters.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων. Η Τουρκία γειτονεύει την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ