Κοινωνία

Διέκοψε το ανοδικό σερί του ο χρυσός στη σκιά της Fed

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε ο χρυσός έπειτα από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, δεχόμενος πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου ενόψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης Μαΐου της Fed. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού έκλεισε στα 1.846,3 δολάρια η ουγγιά, με πτώση περίπου 1% ή 19,1 δολαρίων.

Το δολάριο που είθισται να λειτουργεί ανταγωνιστικά για το χρυσό, καθώς η αύξηση της αξίας του καθιστά πιο ακριβό το πολύτιμο μέταλλο για κατόχους άλλων ισοτιμιών, ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,4% ανακάμπτοντας από το χαμηλό μήνα όπου είχε βρεθεί χτες.

Όπως επισημαίνει ο ανώτερος αναλυτής της OANDA Έντουαρντ Μόγια, "η αγορά είναι προσηλωμένη στο δρόμο της Fed προς τις αυξήσεις επιτοκίων... Εάν τα πρακτικά δείξουν σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, αυτό θα μπορούσε να βλάψει τον χρυσό. Αλλά αν η Fed υιοθετήσει έναν προσεκτικό τόνο, αυτό θα σήμαινε καλά νέα για το μέταλλο".

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα το διήμερο 3-4 Μαΐου λίγο μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων του χρυσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα επιτόκια όσο υψηλότερα χρειάζεται μέχρι να υπάρξουν στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Παρόλο που ο χρυσός θεωρείται ότι λειτουργεί αντισταθμιστικά απέναντι στον πληθωρισμό, οι αυξήσεις επιτοκίων περιορίζουν την ελκυστικότητά του καθώς είθισται να αυξάνουν τις αποδόσεις των ομολόγων, που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το πολύτιμο μέταλλο προσφέροντας σταθερή επιστροφή επένδυσης.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς, προειδοποίησε χτες ότι οι υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν "σημαντική οικονομική παρεκτροπή".

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι κινήθηκε επίσης πτωτικά με απώλειες 1% κλείνοντας στα 21,87 δολάρια η ουγγιά.

Η πλατίνα έχασε 1,3% στα 929 δολ. η ουγγιά, το παλλάδιο ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% στα 1.989,3 δολ. η ουγγιά και ο χαλκός σημείωσε πτώση 1,1% στα 4,25 δολ. η λίβρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές