Κοινωνία

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τη δολοφονία της Καρολάιν! Σήμερα η πρότασή της εισαγγελέως για τον Αναγνωστόπουλο -Η διαδικασία και οι ποινές που αντιμετωπίζει

Η ώρα της εισαγγελέως αλλά και της τελικής ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων στη δίκη για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο πριν από ένα έτος στα Γλυκά Νερά, έφτασε. Σήμερα, έπειτα από πέντε συνεδριάσεις, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη αυτή υπόθεση, η εισαγγελέας της έδρας θα αναπτύξει την πρότασή της επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου πιλότου. Στη συνέχεια, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι και των δύο πλευρών και ακολούθως δικαστές και ένορκοι θα διασκεφτούν για να εκδώσουν την απόφασή τους, πρώτα επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου, μετά επί των ελαφρυντικών και τέλος επί των τέλος ποινών. Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά.

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο «πρωταγωνιστής» του στυγερού αυτού εγκλήματος κατά τη διάρκεια της δεκάωρης απολογίας που έδωσε στο δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη, επιχείρησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, ότι τέλεσε τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας και μητέρας του παιδιού του εν βρασμώ ψυχικής ορμής. Ζήτησε δηλαδή, όπως έχει κάνει από την πρώτη ημέρα που οδηγήθηκε στον ανακριτή, να μετατραπεί το εις βάρος του κατηγορητήριο για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του από ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική σε ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχικής ορμής.


Οι ποινές
 

Αν το δικαστήριο, κρίνει ένοχο τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια, αν όμως του αναγνωρίσει βρασμό ψυχικής ορμής η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης.

Ο 33χρονος πιλότος δεν δικάζεται όμως μόνο για τη δολοφονία της Καρολάιν. Αντιμετωπίζει ακόμη και το αδίκημα της κακοποίησης ζώου, καθώς δολοφόνησε τη Ρόξυ, το σκυλί της οικογένειάς του ώστε να φανεί πιστευτή η εκδοχή περί ληστείας που προέβαλλε επί 37 ημέρες. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να του επιβληθεί κάθειρξη μέχρι δέκα έτη. Όσον αφορά στην ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση (επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του) η ποινή που προβλέπεται για αυτό το αδίκημα είναι μέχρι τρία έτη ενώ για την τελευταία κατηγορία που αντιμετωπίζει, αυτή της ψευδούς καταγγελίας, μπορεί να του επιβληθεί ποινή μέχρι ένα έτος. Σε περίπτωση καταδίκης του οι ποινές αυτές θα συγχωνεύουν.

 

Η απολογία και οι καταιγιστικές ερωτήσεις της έδρας
 

Μόνιμη «επωδός» του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του ήταν ότι η Καρολάιν «είναι» η γυναίκα της ζωής του, ότι «είναι» μια τέλεια μητέρα και ότι «έχει» έναν ακέραιο και σπουδαίο χαρακτήρα. Ο ενεστώτας χρόνος που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος όταν μιλούσε για την 20χρονη γυναίκα του, την οποία δολοφόνησε, επισημάνθηκε από την πρόεδρο της έδρας, η οποία τον διόρθωσε λέγοντας του «ήταν». Ο 33χρονος επιχείρησε με θεατρικότητα να εμφανίσει το γάμο του τέλειο και είπε αρκετές φορές ότι το μόνο που τον ένοιαζε ήταν ευτυχία της συζύγου του και της κόρης τους. Σε ό,τι αφορά τη στιγμής του εγκλήματος, έδειχνε ότι δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτή. Οι όποιες απαντήσεις έδωσε για τα κρίσιμα πέντε λεπτά, κατά τα οποία στέρησε τη ζωή της κοπέλας ήταν μετά το πρώτο πεντάωρο της απολογίας του και μετά τις απανωτές ερωτήσεις που του έθετε η πρόεδρος. Εν ολίγοις, ισχυρίστηκε πως «θόλωσε» όταν η Καρολάιν απέθησε την μικρή Λυδία, έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν. Όλα έγιναν μέσα σε πέντε λεπτά, είπε, και ενώ βρίσκονταν πάνω στο σώμα της κοπέλας, η οποία ήταν στο κρεβάτι τους, θέλοντας να την ηρεμήσει. Για τα ψέματα που έλεγε επί 37ημέρες μετά τη δολοφονία της Καρολάιν περί εισβολής ληστών στο σπίτι τους, ισχυρίστηκε πως μόνο σκοπό είχε, να μην μείνει το παιδί του και χωρίς τον πατέρα του.


Πρόεδρος: Ανεβήκατε στο σώμα της;

Κατηγορούμενος: Προσπαθούσα να την αγκαλιάσω …Ναι, ανέβηκα.

Πρόεδρος: Γιατί;

Κατηγορούμενος: Γιατί έτσι όπως χτυπιόνταν δεν ήθελε να την αγκαλιάσω.

Πρόεδρος: Λέτε ότι την πιέζατε; Που την πιέζατε;

Κατηγορούμενος: Στο μαξιλάρι

Πρόεδρος: Πώς αντέδρασε;

Κατηγορούμενος: Μου φώναζε

Πρόεδρος: Πού; Στο μαξιλάρι; Βάλατε και χέρι της στο στόμα της;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Τι σας φώναζε;

Κατηγορούμενος: «Σήκω φύγε», κάποιες από τις κοινές βρισιές, την είχα εκνευρίσει πολύ παραπάνω…

Πρόεδρος: Δεν καταλαβαίνατε ότι αυτό που κάνατε οδηγεί την κοπέλα στο θάνατο; Λέτε ότι λατρεύατε…

Κατηγορούμενος: Ό,τι, προσπαθώ να σας απαντήσω είναι αυτό που απαντάω και στον εαυτό μου.

Πρόεδρος: Μιλάμε για πέντε λεπτά που νιώθετε ότι είχατε τη «γυναίκα των ονείρων σας» στα χέρια σας. Δεν καταλάβατε τι κάνατε;

Κατηγορούμενος: Δεν βγάζει και σε εμένα λογική, ότι λέμε είναι ξεκάθαρο λάθος.

Εισαγγελέας: Δεν σκεφτήκατε «καλύτερα να πάω στο μπουντρούμι παρά να το κάνω» αυτό; Παρ’ όλο που μας περιγράφετε έναν άνθρωπο που τραβάει τα μαλλιά του, βλέπουμε έναν άνθρωπο με ψυχρό συναίσθημα. Είδατε τη γυναίκα σας να πεθαίνει και να μην κάνετε πίσω. Είδατε το σκύλο σας να υποφέρει και να πεθαίνει και να μην κάνετε πίσω.

Κατηγορούμενος: Είναι αποτέλεσμα μιας ημέρας που δεν έχει καμία λογική και καμία σύνδεση με τον άνθρωπο που το έκανε. Είναι ένας άνθρωπος που δεν ήταν νηφάλιος που δεν είχε τίποτα να κερδίσει.

Εισαγγελέας: Δεν μου απαντάτε πως μέσα σας δεν λειτούργησε το σοκ. Να πείτε «να σταματήσω πριν προκαλέσω το θάνατο»….

Κατηγορούμενος. Μακάρι να είχε λειτουργήσει. Ήμουν τόσο θολωμένος που εκείνη τη στιγμή δεν λειτούργησε το ένστικτο …

Ο ένορκος

Ένας εκ των τεσσάρων ενόρκων της έδρας ξεχώρισε πάντως με τις ερωτήσεις που υπέβαλλε στον κατηγορούμενο.

Ένορκος: Πάνω στη θολούρα σας κάνατε ό,τι κάνατε στην Καρολάιν που την αγαπούσατε, όπως λέτε. Πώς δεν πέρασε από το μυαλό σας ότι σε μια άλλη θολούρα θα μπορούσατε να κάνετε κακό και στο κοριτσάκι σας, το οποίο λέτε επίσης ότι αγαπάτε πάρα πολύ;

Κατηγορούμενος. Η οργή μου έγινε αιτία να μη ζει η σύζυγος μου και μητέρα της κόρης μας …

Ένορκος: Θεωρήσατε δηλαδή ότι η Καρολάιν θα μπορούσε να κάνει κακό στο παιδί αλλά εσείς μετά από ό,τι κάνατε δεν θεωρήσατε για τον εαυτό σας ότι θα μπορούσατε να προξενήσατε στο παιδί κάτι ανάλογο;

Κατηγορούμενος: Το ένστικτο ότι πρέπει να είμαι κοντά της και δίπλα της ήταν πιο ισχυρό.

Ένορκος: Το ένστικτο αυτό δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει όταν παρεκτραπήκατε και να πείτε: «ωπ παρεκτρέπομαι».

Κατηγορούμενος:….

Ολοκληρώνοντας την απολογία του ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είπε: «Μετά από όλα όσα είπαμε σήμερα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να πω ούτε στον εαυτό μου, ούτε στην Καρολάιν ούτε σε κανέναν που να μπορεί να φτάσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσα. Ζητάω συγγνώμη και κάθε μέρα θα ζητάω συγγνώμη από τη γυναίκα μου. Δεν υπάρχουν αρκετές συγγνώμες αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να γύριζε ο χρόνος πίσω και να ήταν εδώ. Το ίδιο συγγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την κορούλα μου που δεν θα γνωρίσει τη μητέρα της. Συγγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την πεθερά μου. Και από τη Ροξούλα. Ελπίζω κάποτε όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή του να με συγχωρέσουν. Ελπίζω ο Θεός να με συγχωρέσει. Εγώ δεν θα με συγχωρήσω ποτέ. Να είστε καλά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ