Κοινωνία

Η Πυροσβεστική έδωσε μέσα προστασίας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τις φωτιές

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, περιγράφηκαν αναλυτικά οι φάσεις της έναρξης, της εξέλιξης και του περιορισμού της φωτιάς σε συνδυασμό με τα φαινόμενα που δημιουργεί η ίδια και οι τεχνικοί όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή τους.

«Η αντιμετώπιση των κρίσεων και κυρίως των δασικών πυρκαγιών που στατιστικά θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, αφορά όλους μας, ενώ η κατανόηση των τεχνικών όρων που αναφέρθηκαν θα συμβάλει στην χωρίς παρερμηνείες ενημέρωση των πολιτών, μειώνοντας τις περιπτώσεις εκδήλωσης συμπεριφορών πανικού και αυξάνοντας το δείκτη της ασφάλειας όλων μας», επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως εξαπλώνεται η φωτιά και πως αντιμετωπίζεται

Στην ενημέρωση έγινε εκτενής αναφορά στους παράγοντες εκείνους που καθορίζουν τον ρυθμό εξάπλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς, όπως η ένταση των ανέμων, η τοπογραφία, η ώρα έναρξης, η σχετική υγρασία κλπ ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η παρουσία των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές είναι σημαντική, όχι για την άμεση κατάσβεσή τους, αλλά γιατί η ρίψη νερού από αέρος, μειώνει το πυροθερμικό φορτίο του μετώπου της πυρκαγιάς καθώς και την ακτινοβολία και εν τέλει δίνει τη δυνατότητα της κατάσβεσής της από τις επίγειες δυνάμεις.

Ακόμη αναλύθηκαν τα μεγέθη της πυρκαγιάς, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την δασοπυρόσβεση αλλά και η αποτελεσματικότητά τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα προστασίας στους δημοσιογράφους

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους οικισμούς που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων και στον τρόπο που συμπεριφέρεται η πυρκαγιά εντός αυτών ενώ δόθηκε έμφαση στα θέματα ασφαλείας των εκπροσώπων των ΜΜΕ όταν καλύπτουν ανάλογα γεγονότα χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Για το λόγο αυτό, δόθηκαν στους δημοσιογράφους βασικά μέσα ατομικής προστασίας για την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια κάλυψης των αντίστοιχων γεγονότων.

Χαιρετισμό απηύθυναν η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Νατάσσα Χριστοφιλοπούλου, ο επιτελάρχης του ΠΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο διευθυντής του γραφείου του Αρχηγού ΠΣ Αρχιπύραρχος Νικόλαος Τσόγκας. Η ενημέρωση έγινε την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ