Κοινωνία

Reuters: Η Ελλάδα απαγόρευσε τη θεραπεία «μετατροπής ομοφυλόφιλων» σε ανηλίκους

Η Ελλάδα απαγόρευσε την Τετάρτη τις λεγόμενες″ θεραπείες μετατροπής”, σε ανηλίκους και επιτρέπει φυλάκιση και πρόστιμα σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την επιστημονικά απαξιωμένη πρακτική για να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου LGBTQ ατόμων, γράφει σχετικά το Reuters.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο, οι ψυχολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται τη ρητή συναίνεση ενός ατόμου για να κάνουν μια τέτοια θεραπεία και αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ποινή φυλάκισης εάν παραβιάσουν το νόμο.

Η κυβέρνηση έχει συντάξει μια εθνική στρατηγική που διαρκεί έως το 2025 για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική χώρα. Ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία ποινικοποίησαν τη θεραπεία μετατροπής, νωρίτερα φέτος.

«Υπήρξαν κάποιες ψευδείς θεραπείες που δήλωναν ότι όταν ένας ανήλικος έχει επιλέξει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, οι γονείς του θα μπορούσαν δήθεν να προχωρήσουν σε «θεραπείες» για να «επιστρέψει στην κανονικότητα» αυτό το παιδί», είπε στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Προφανώς αυτές οι θεραπείες όχι μόνο δεν αποτελούν θεραπεία αλλά δεν υποστηρίζονται επιστημονικά», είπε ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τη διαφήμιση τέτοιων πρακτικών.

Ο Πλεύρης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να απαγορεύσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη και μωρά που γεννιούνται με άτυπα χρωμοσώματα που επηρεάζουν την αναπαραγωγική τους ανατομία με τρόπο που δεν ταιριάζει με τον κανονιστικό ορισμό του αρσενικού ή του θηλυκού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης