Κοινωνία

Λασίθι: Απομακρύνθηκαν τόνοι σκουπιδιών και μπάζων από τη νήσο Χρυσή

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο καθαρισμός της νήσου Χρυσής ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι, απ’ όλα τα υλικά που είχαν μεταφερθεί παράνομα στο νησί, για να κατασκευαστούν οι παράγκες, που για χρόνια χρησιμοποιούσαν διάφοροι μένοντας στη Χρυσή την καλοκαιρινή περίοδο.

Για να επιτευχθεί το έργο αυτό, που εδώ και χρόνια γινόταν αποσπασματικά κάποιες παρεμβάσεις, χωρίς ουσιαστικά να έχει δοθεί καμία λύση μέχρι σήμερα, χρειάστηκε πλωτή πλατφόρμα που ειδικά για αυτό το λόγο ταξίδεψε από το Ηράκλειο για να δέσει σήμερα, Τετάρτη, στο νησί.

Ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος των απορριμμάτων που είχαν δημιουργηθεί από τα υπολείμματα των εγκαταστάσεων που υπήρχαν στην παραλία, τα αυτοσχέδια καταλύματα και άλλα υλικά, που χρειάστηκε για την αποκομιδή να έρθει πλατφόρμα.

Τα απορρίμματα θα μεταφερθούν στο Ηράκλειο όπου θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία απόρριψής τους. Στις εργασίες καθαρισμού συνέβαλαν και δυο υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας Λασιθίου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής Δασών Λασιθίου Μανωλης Κουδουμάς, «η Χρυσή σήμερα έχει καθαρίσει τελείως, δεν υπάρχουν απορρίμματα από τις παράγκες και τις εγκαταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί σε όλο το νησί. Το επόμενο διάστημα θα σαρώσουμε πάλι τη Χρυσή προκειμένου να αποτρέψουμε όποια παρέμβαση εάν επιχειρηθεί, ενώ παράλληλα θα επιβλέπουμε την τήρηση των αποφάσεων για απαγόρευση στο εσωτερικό του νησιού ανθρώπινης παρουσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μπορεί να έχει πρόσβαση στη Χρυσή η δασική υπηρεσία πρόκειται άμεσα με ευθύνη του ΟΦΥΠΕΚΑ να παραληφθεί ειδικό σκάφος. Με τη δράση αυτή που υλοποίησε η Επιτροπή Διαχείρισης της Χρυσής ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των παρεμβάσεων, που έχουν ως στόχο την φυσική αποκατάσταση του νησιού την προστασία των κέδρων και της υπόλοιπης χλωρίδας.

Επίσης προβλέπεται, από το σχέδιο, να ανασυσταθούν οι αμμοθίνες που προστατεύουν το νησί από διάβρωση, αλλά και άλλες παρεμβάσεις προστασίας που είναι αναγκαίες. Η Χρυσή είναι ενταγμένη στο καθεστώς των «Προστατευόμενων περιοχών», ενώ την ευθύνη της λειτουργίας του νησιού θα αναλάβει στο άμεσο μέλλον ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές