Κοινωνία

Έμφυλη βία: Τι την πυροδοτεί – Σοκ από τα αποτελέσματα έρευνας

Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του Αλκυών στο Βραχάτι Κορινθίας στις 30 Απριλίου η Ξένια Κούρτογλου παρουσίασε τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του 2ου Συνεδρίου του οργανισμού «Γίνε Άνθρωπος» σε συνεργασία με το CSII, τον Δήμο Βέλου-Βόχας και συμμετοχή όλης της τοπικής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων της Κυβέρνησης που ασχολούνται με την Ισότητα Φύλων και καταπολέμηση της βίας και της κακοποίησης γυναικών.

Στην έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη από 15-17 Μαρτίου 2022 πήραν μέρος 1000 άτομα άνδρες και γυναίκες από 18-74 ετών.

Από τα αποτελέσματα προκύπτουν ότι καθολικά οι Έλληνες αναγνωρίζουν την βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία ως σοβαρότατα και επικίνδυνα φαινόμενα της κοινωνίας σε ποσοστό 92%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες σε όλα τα κοινωνικά θέματα με το ποσοστό να φτάνει στο 98% για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.

Το φαινόμενο θεωρείται ότι πάντα υπήρχε, απλά τώρα έρχεται περισσότερο στα φώτα της δημοσιότητας, καθώς περισσότερες γυναίκες τολμούν να μιλήσουν. Εννιά στις δέκα γυναίκες θεωρούν ότι είναι πολύ καλό που τα φαινόμενα έρχονται στο φως έστω και τώρα.

Η πανδημία, οικονομικά προβλήματα, ανεργία και αύξηση της τεχνολογίας φαίνεται ότι πυροδοτούν την έξαρση της βίας κατά των γυναικών, πράγμα που τονίζει την ανάγκη της διατήρησης ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας.

Η διαδικτυακή βία κατά των κοριτσιών/γυναικών επίσης θεωρείται σημαντικό πρόβλημα της εποχής, και αποδίδεται περισσότερο σε άνδρες και νέους.

Η διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια και η αντιμετώπιση με κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο αυστηρών, παραδειγματικών κυρώσεων στους δράστες θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών.

Τέλος, παρ’ ότι το φαινόμενο καταγγέλλεται καθολικά, το κοινό δεν είναι τόσο αισιόδοξο ότι τα περιστατικά βίας/κακοποίησης γυναικών θα μειωθούν στο μέλλον.

Ακολυθεί αναλυτικά η έρευνα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ