Κοινωνία

Χρ. Σταϊκούρας: Νέα δέσμη μέτρων εντός Μαΐου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι ακόμα πιο γενναία για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αφορά τουλάχιστον όλο το 2022, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Ο ίδιος δεν απέκλεισε ανακοινώσεις για μέτρα που θα ενεργοποιηθούν εντός του Μαΐου. Βασικός στόχος των παρεμβάσεων είναι, με βάση τον κ. Σταϊκούρα, οι πολίτες να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως π.χ. η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «μέχρι τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους». «Έχουμε χτίσει αναχώματα και ικανοποιητικές γραμμές άμυνας στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε.

Αναφορικά με το πώς θα καλυφθεί το κόστος του εθνικού σχεδίου για τη αντιμετώπιση κυρίως του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χρηματοδότηση θα είναι συνδυαστική. Δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Σημειώνεται ότι έως τώρα, οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Υπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει χτίσει γραμμές άμυνας, όπως τα 43 δισ. ευρώ μέτρα στήριξης της προηγούμενης περιόδου, οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 900 εκατ. ευρώ έως σήμερα και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, συνολικού ποσοστού 9,7%.

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου το 2021 κόστισε 630 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 722 εκατ ευρώ για: την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 και για το 2022 ύψους 90 εκατ ευρώ, τα επιδόματα ύψους 324 εκατ ευρώ, την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες 60 εκατ ευρώ, την προπληρωμένη κάρτα καυσίμων στα 130 εκατ ευρώ και σε άλλα μέτρα ύψους 118 εκατ ευρώ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στόχος είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, ενώ είπε πως από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα είναι αναδρομική η ισχύς για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει λάβει ή δρομολογήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέτρα ύψους 4,3 δις. ευρώ για φέτος και 991 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μέχρι το τέλος του 2022 από το αδιάθετο υπόλοιπο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

Για τα κινήματα «δεν πληρώνω», ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δει που μας οδήγησαν, απαιτείται ρεαλισμός, καθώς η κοινωνία έχει πάθει και έχει μάθει». Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε πως ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Στη συνέχεια, δεν απέκλεισε αύξηση των επιτοκίων και είπε πως είναι πιθανό να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ερωτηθείς εάν θα δοθεί παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ