Κοινωνία

Νότια Κορέα: Πώς οι κάτοικοι της χώρας θα γίνουν νεότεροι κατά ένα έτος

Στη Νότια Κορέα, όταν γεννιέται ένα μωρό, θεωρείται ενός έτους. Την Πρωτοχρονιά «κερδίζει» έναν ακόμη χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως εάν  έχει γεννηθεί το Δεκέμβριο θα θεωρηθεί πως είναι δύο ετών σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος υπολογισμού της «Κορεάτικης ηλικίας» ενδέχεται να αλλάξει σύντομα, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Yoon Suk-yeol πιέζει για την κατάργηση αυτής της αιώνιας μεθόδου μέτρησης ηλικίας.

Ο Lee Yong-ho, επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής του εκλεγμένου προέδρου, δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την εν λόγω κατάργηση προκειμένου η Νότια Κορέα να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι διαφορετικοί υπολογισμοί της ηλικίας είχαν οδηγήσει σε «επίμονη σύγχυση» και σε «περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Η εισήγηση αυτή έχει λάβει θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες, αλλά οι ειδικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους ως προς το αν θα εφαρμοστεί πραγματικά.

Οι τρεις μέθοδοι υπολογισμού

Στη Νότια Κορέα υπάρχουν τρεις τρόποι να μετρήσεις την ηλικία.

Επισήμως, η χώρα χρησιμοποιεί το διεθνές σύστημα καταμέτρησης, χρησιμοποιώντας την ημερομηνία γέννησης ενός ατόμου, στους περισσότερους νομικούς ορισμούς και διοικητικές διαδικασίες από το 1962.

Η χώρα επίσης έχει έναν άλλον επίσημο τρόπο μέτρησης ηλικίας, σύμφωνα με τον οποίο τα μωρά όταν γεννιούνται βρίσκονται στην ηλικία 0 και κάθε 1 Ιανουαρίου «κερδίζουν» 1 χρόνο.

Συνεπώς, ένα μωρό που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 θα ήταν δύο ετών τον Ιανουάριο του 2022, ακόμη και αν δεν θα γινόταν επίσημα δύο ετών μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τον καθορισμό της νόμιμης ηλικίας σε τομείς του δικαίου, όπως η επιστράτευση ή ο καθορισμός της ηλικίας στην οποία οι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται από την κακοποίηση.

Και τέλος, η μέθοδος της «Κορεάτικης ηλικίας» η οποία χρησιμοποιείται τυπικά από το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας, σύμφωνα με την οποία όλοι θεωρούνται ενός έτους από την  ημέρα γέννησής τους.

Έτσι, ο Kim Tae-hyung aka V του γνωστού K-pop συγκροτήματος BTS, γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου 1995, είναι 28 ετών (κορεάτικη ηλικία), 26 ετών (η διεθνής ηλικία) ή 27 ετών (άλλη επίσημη ηλικία της Κορέας).

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους κατοίκους της Νότιας Κορέας, η ηλικία δεν αποτελεί ένας απλός αριθμός.

«Για τους Νοτιοκορεάτες, το να καταλάβουν εάν κάποιος είναι μεγαλύτερος από αυτούς ή όχι είναι πιο σημαντικό από το να μάθουν το όνομα κάποιου σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό για να επιλέξουν πώς να απευθυνθούν σε αυτό το άτομο, ανάλογα τον τιμητικό τίτλο που απαιτείται», είπε ο Σιν Τζι, καθηγητής στο Τμήμα Κορεατικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Κορέας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...