Κοινωνία

"Φρένο" στις εργασίες κατασκευής της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Μαρούσι

"Φρένο" στις εργασίες κατασκευής του εμβληματικότερου από τα τρία μεγάλα καταστήματα που ετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΑΒ Βασιλόπουλος, έρχεται να βάλει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών.

Όπως πληροφορούμαστε το κατάστημα που ετοιμάζει η αλυσίδα στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου στην περιοχή του Αμαρουσίου, με συνολική δομημένη επιφάνεια 5.000 τ.μ. σε χώρους στάθμευσης και χώρο καταστήματος, έχει τεθεί προς το παρόν σε αναμονή καθότι έχουν διακοπεί η εργασίες κατασκευής του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, έχει ζητήσει την διακοπή των εργασιών, αναμένοντας την αναπροσαρμογή των συμβάσεων με βάση τα τρέχοντα τιμολογιακά δεδομένα, καθότι η αύξηση των υλικών έχει αγγίξει κατά περίπτωση ακόμα και το 30%.

Εμπόδιο η αρχαιολογία

Πρόκειται για ένα κατάστημα, τα σχέδια για το οποίο ήρθαν απευθείας από τον όμιλο Ahold Delhaize προς εκτέλεση στην Ελλάδα. Θα είναι ένα ειδικής και εξέχουσας κατασκευαστικής αξίας σημείο πώλησης, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το κατάστημα στο ίδρυμα Μιμηκοπούλου επρόκειτο με βάση το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ρόλο στην καθυστέρηση των εργασιών είχε η έγκριση εξέλιξης των εργασιών από πλευράς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι στο οικόπεδο βρέθηκαν ψήγματα πήλινων δοχείων από παλιά κεραμουργεία που βρίσκονταν κατά το παρελθόν ευρέως εδραιωμένα στο Μαρούσι.

Μάλιστα οι διαδικασίες από πλευράς της αρχαιολογίας χρειάστηκαν χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα η έλευση του πολέμου εν τω μεταξύ να ενισχύσει περαιτέρω το κατασκευαστικό κόστος.

Ολοκληρώθηκε το νέο κατάστημα στην Πειραιώς

Στον αντίποδα πάντως ολοκληρώθηκε μία ακόμα από τις επενδύσεις που υλοποιούσε ταυτόχρονα η ΑΒ Βασιλόπουλος, με την λειτουργία ενός νέου καταστήματος στην οδό Πειραιώς στο εμπορικό πάρκο που ανέλαβε να κατασκευάσει η Ten Brinke.

Θυμίζουμε ότι η ανάπτυξη του εμπορικού πάρκο ξεκίνησε από την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την Trate Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή.

Τα εγκαίνια στο συγκεκριμένο κατάστημα πραγματοποιήθηκαν πριν από μόλις μία εβδομάδα, ενώ στο ίδιο εμπορικό συγκρότημα της οδού Πειραιώς στεγάζεται και ένα κατάστημα της εταιρείας παιχνιδιών, Μουστάκας. Πρόκειται επίσης για ένα mega ΑΒ Βασιλόπουλος όπως και αυτό στο Μαρούσι, με χώρο πώλησης που ανέρχεται στα 2.500 τ.μ.

Τρίτο μεγάλο κατάστημα στο ακίνητο της Ten Brinke που έχει συμφωνήσει να αγοράσει ο όμιλος Φουρλή

Στο πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι και ένα τρίτο μεγάλο κατάστημα, το οποίο θα βρίσκεται στο εμπορικό συγκρότημα που δημιουργεί επίσης η Ten Brinke στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι και το οποίο έχει συμφωνήσει να αγοράσει και σε αυτή την περίπτωση η Trade Estates του ομίλου Φουρλή.

Πρόκειται για τρεις προγραμματισμένες επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες θα προσθέσουν δυναμική με νέα μεγάλα καταστήματα στο χαρτοφυλάκιο της πολυεθνικών συμφερόντων αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Βουτιά στις πωλήσεις τον Μάρτιο

Την ίδια στιγμή πάντως σε επίπεδο πωλήσεων τα δείγματα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την αγορά. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μάλιστα, ο Μάρτιος ήταν πτωτικός για το σύνολο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά της η ΑΒ Βασιλόπουλος φέρεται να έχει απωλέσει τον τρίτο μήνα του έτους, ποσοστό 8% από τις αντίστοιχες πωλήσεις που είχε τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε αυτό το ποσοστό μπορεί να συνυπολογίσει κανείς και τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η κάθε αλυσίδα αλλά και το σύνολο της οικονομίας, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στα επίπεδα του 5% τον προηγούμενο μήνα.

Το γεγονός αυτό καθιστά επομένως διψήφιες τις απώλειες για την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ