Κοινωνία

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την καλλιέργεια ναρκωτικών

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα την απαγόρευση της καλλιέργειας ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στον κόσμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Σύμφωνα με το διάταγμα του ανώτατου ηγέτη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, όλοι οι Αφγανοί ενημερώνονται ότι από τώρα και στο εξής απαγορεύεται αυστηρά η καλλιέργεια οπιούχας παπαρούνας σε ολόκληρη τη χώρα", σύμφωνα με διαταγή του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

"Αν κάποιος παραβιάσει το διάταγμα, η καλλιέργεια θα καταστραφεί αμέσως και ο παραβάτης θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον νόμο της Σαρίας", αναφέρεται στη διαταγή, η οποία ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ.

Το διάταγμα ανέφερε ότι απαγορεύεται επίσης η παραγωγή, η χρήση ή η μεταφορά άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Ο έλεγχος των ναρκωτικών ήταν ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας προς την ισλαμιστική ομάδα, η οποία ανέλαβε την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο και επιδιώκει την επίσημη διεθνή αναγνώριση προκειμένου να ανακουφιστεί από τις κυρώσεις που παρεμποδίζουν σοβαρά τον τραπεζικό τομέα, τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια οπιούχας παπαρούνας προς το τέλος της τελευταίας τους διακυβέρνησης το 2000, καθώς επεδίωκαν διεθνή νομιμοποίηση, αλλά αντιμετώπισαν λαϊκή αντίδραση και αργότερα άλλαξαν ως επί το πλείστον τη στάση τους, σύμφωνα με ειδικούς.

Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν -η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών άξιζε 1,4 δισ. δολάρια στο αποκορύφωμά της το 2017- έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν στο Reuters αγρότες και μέλη των Ταλιμπάν.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας έχει ωθήσει τους κατοίκους των νοτιοανατολικών επαρχιών να προχωρήσουν στην παραγωγή της παράνομης καλλιέργειας που μπορεί να τους αποφέρει ταχύτερες και υψηλότερες αποδόσεις από τις νόμιμες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι.

Πηγές των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι αναμένουν σκληρή αντίσταση από ορισμένα στοιχεία εντός της οργάνωσης κατά της απαγόρευσης της οπιούχας παπαρούνας και ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των αγροτών που την καλλιεργούν τους τελευταίους μήνες.

Ένας αγρότης στη Χελμάντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές της παπαρούνας είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί λόγω των φημών ότι οι Ταλιμπάν θα απαγόρευαν την καλλιέργειά της. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να ασχολείται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια για να συντηρεί την οικογένειά του. "Άλλες καλλιέργειες δεν είναι κερδοφόρες", είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ