Κοινωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εμποδίζει αποστολή του Ερυθρού Σταυρού για την πολύπαθη Μαριούπολη

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Παρασκευή, ενώ μία ακόμα προσπάθεια για την εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη απέτυχε, με τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κατεστραμμένη πόλη. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για διασυνοριακή επίθεση με ελικόπτερα σε αποθήκη καυσίμων στο Μπελγκορόντ, με το Κίεβο να αποφεύγει τόσο να επιβεβαιώσει, όσο και να διαψεύσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπελγκορόντ της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, είπε ότι η αεροπορική επιδρομή σε ρωσικό έδαφος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων, αν και η κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft αρνήθηκε την ύπαρξη θυμάτων.

«Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως δημιουργία άνετων συνθηκών για τη συνέχιση των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την 38η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανια. «Για κάποιο λόγο λένε ότι το κάναμε, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Μόσχα έχει αναφέρει  ξανά στο παρελθόν διασυνοριακούς βομβαρδισμούς από την Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που ισχυρίζεται παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέφυγε είτε να διαψεύσει, είτε να επιβεβαιώσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για την επίθεση στο Μπελγκορόντ. Μιλώντας, δε, στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Κουλέμπα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων δεν αποτελούν απόσυρση, αλλά αναδιάταξη, καθώς «δεν αντέχουν την πίεση σε τρία μέτωπα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ