Κοινωνία

Συμφωνία Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας για επανεγκατάσταση 450 προσφύγων

Έπειτα από εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων, η Αυστραλία αποδέχτηκε την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για επανεγκατάσταση 450 ατόμων που ζητούν άσυλο, μέσα σε τρία χρόνια. Από 150 άτομα την κάθε χρονιά.

Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες που έφτασαν παράνομα στην Αυστραλία με πλωτά μέσα και έκτοτε κρατούνται σε κέντρα μεταναστών.

Η συμφωνία αρχικά συνήφθη το 2013 από τους πρώην πρωθυπουργούς Τζούλια Γκίλαρντ και Τζον Κι , αλλά δεν υλοποιήθηκε από τις επόμενες φιλελευθερες κυβερνήσεις της Αυστραλίας, λόγω ανησυχιών ότι η μετεγκατάσταση αυτή θα ωθούσε και άλλους να επιχειρήσουν να φτάσουν παράνομα στη χώρα.

Ωστόσο, η Αυστραλιανή κυβέρνηση υπαναχώρησε και σήμερα οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και της Νέας Ζηλανδίας Γιασίντα Άρντεν συμφώνησαν να ισχύσει, αλλά μόνο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη υπό κράτηση και όχι για τους μελλοντικούς αιτούντες άσυλο που ενδέχεται να φτάσουν με πλωτά μέσα στην Αυστραλία.

Η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας Κάρεν Άντριους τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για κράτηση σε υπεράκτια κέντρα παραμένει αμετάβλητη:
«Αυτή η συμφωνία δεν ισχύει για οποιονδήποτε επιχειρήσει ένα παράνομο θαλάσσιο ταξίδι στην Αυστραλία στο μέλλον. Η Αυστραλία παραμένει σταθερή – οι παράνομες θαλάσσιες αφίξεις δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα εδώ. Όποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τα σύνορά μας θα επιστραφεί πίσω ή θα σταλεί στο Ναουρού”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Νέας Ζηλανδίας Kris Faafoi υποστήριξε ότι η προσφορά της χώρας του να δεχθεί πρόσφυγες αντανακλά το ανθρωπιστικό της πνεύμα:

«Η Νέα Ζηλανδία έχει μια μακρά και περήφανη ιστορία μετεγκατάστασης προσφύγων και αυτή η συμφωνία είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς εκπληρώνουμε την ανθρωπιστική διεθνή δέσμευσή μας», είπε ο κ. Faafoi και συμπλήρωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε επανεγκατάσταση σε πρόσφυγες, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος