Κοινωνία

Κινητοποιήσεις των συνταξιούχων για τις περικοπές συντάξεων και την ακρίβεια

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας μέτρα προστασίας από το κύμα της ακρίβειας και ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορά αύξηση των συντάξεων καθώς το 1/3 των συνταξιούχων παίρνουν κάτω από 500 ευρώ σύνταξη.

Σε ανακοίνωση τους οι οργανώσεις των συνταξιούχων σημειωνουν οτι “δεν αντέχουμε τις περικοπές. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια. Απαιτούμε να ζήσουμε με τις συντάξεις που πληρώσαμε και τις περικόψατε». Απαιτούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και απόδοση Δώρων, αναδρομικών και του 0,5% του ΑΕΠ.

Διεκδικούν επίσης “άμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Αμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. Να καταργηθούν η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, καμία ανάμειξη της χώρας μας στο αιματοκύλισμα των λαών”.

Των διεκδικήσεων των συνταξιούχων έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Ήλιος». Σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ τον μήνα Φεβρουάριο ήταν μόλις 647,29 ευρώ μεικτά, οι νέες συντάξεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 994,16 ευρώ μεικτά, η επικουρική σύνταξη ήταν μόλις 170,67 ευρώ μεικτά, το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων 83,37 ευρώ, ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες έλαβαν μόλις 303,42 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους είναι 746,02 ευρώ, η μέση επικουρική 194,37 ευρώ και το μέρισμα 102,84 ευρώ μεικτά.

Συγκέντρωση συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...