Κοινωνία

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η δήλωση της βάπτισης και του ονόματος των νεογνών

Πλέον οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν μέσω του gov.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, το όνομα και τη βάπτιση του παιδιού τους χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στο ληξιαρχείο. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτει σε λειτουργία μια νέα υπηρεσία, βάζοντας τέλος στις μεγάλες ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση «δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ειδική εφαρμογή για τη δήλωση ονόματος νεογνού από τα υπόχρεα πρόσωπα»

Με την ψηφιοποίηση της ονοματοδοσίας, η διαδικασία γίνεται απλή και γρήγορη, καθώς το αίτημα για το όνομα του παιδιού μεταφέρεται ηλεκτρονικά στον ληξίαρχο. Αρκεί ο ένας από τους δύο γονείς να εισέλθει στο gov.gr, στην κατηγορία «Οικογένεια» και να επιλέξει τη «Βεβαίωση Ονοματοδοσίας».

Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθεί με τους κωδικούς TAXISnet και καταχωρήσει το OTP που θα του αποσταλεί στο κινητό του τηλέφωνο, θα αναζητήσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού του. Θα συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία (έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει μέχρι τρία ονόματα) και θα υποβάλλει την αίτηση. Τέλος, θα πρέπει και ο έτερος γονέας να δώσει έγκριση (ηλεκτρονικά) για το όνομα/ονόματα που έχει δηλώσει ο άλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτόματα, η αίτηση μεταφέρεται στον ληξίαρχο, ο οποίος κατοχυρώνει τη δήλωση και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ονοματοδοσίας. Ο γονέας που υπέβαλε τη δήλωση θα ενημερωθεί με e-mail ή SMS ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία. Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και στη δήλωση βάπτισης

Η σχετική απόφαση

1. Δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ειδική εφαρμογή για τη δήλωση ονόματος νεογνού από τα υπόχρεα πρόσωπα.
2. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η αυθεντικοποίηση των υπόχρεων προσώπων, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Κατόπιν, ένα από τα υπόχρεα πρόσωπα καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, καθώς και τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία γέννησης του νεογνού, ώστε να εμφανιστούν στην ανωτέρω εφαρμογή τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του νεογνού, όπως περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πολιτών και μετά καταχωρίζει σε ειδικό πεδίο το όνομα του νεογνού και τα στοιχεία του άλλου υπόχρεου προσώπου (ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο), ώστε να του αποσταλεί ειδοποίηση και να προβεί σε επιβεβαίωση της δήλωσης ονόματος.

3. Μετά την καταχώρηση του ονόματος από το πρώτο υπόχρεο πρόσωπο και την επιβεβαίωση από το δεύτερο, η δήλωση ονόματος νεογνού οριστικοποιείται και αποστέλλεται μέσω του συστήματος του Μητρώου Πολιτών στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα, για να καταχωρήσει ο ληξίαρχος το όνομα του νεογνού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης.

4. Για την υποβολή της δήλωσης ονόματος νεογνού, η ειδική εφαρμογή δύναται να αντλεί από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπόχρεων προσώπων.

5. Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα. Αν και οι δύο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γονική μέριμνα, το όνομα καταχωρίζεται με δήλωση αυτού που έχει την επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.
Ηλεκτρονική δήλωση βάπτισης
1. Τα υπόχρεα πρόσωπα μπορούν να δηλώσουν τη βάπτιση του νεογνού με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του θρησκευτικού λειτουργού που τέλεσε ή συνέπραξε στο μυστήριο μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

2. Για την προθεσμία δήλωσης βάπτισης και τις κυρώσεις από την πάροδο της προθεσμίας αυτής, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 26 και το άρθρο 49 του ν. 344/1976.

3. Μέσω της ανωτέρω εφαρμογής μπορεί να γίνει και η καταχώρηση της βάπτισης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ