Κοινωνία

ΟΗΕ: Η κρίση στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και παράλληλες κυβερνήσεις

Οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και ο Οργανισμός, επέδειξαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, μεγάλη προσοχή σχετικά με την πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Λιβύη, χωρίς να πάρουν θέση – εκτός της Ρωσίας – υπέρ της μίας από τις δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις στη χώρα.

Η κρίση για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και παράλληλες κυβερνήσεις, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Η Λιβύη αντιμετωπίζει μια νέα φάση πολιτικής πόλωσης, που κινδυνεύει να διχάσει τους θεσμούς της ακόμη μία φορά και να ανατρέψει τα οφέλη που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

«Ο ΟΗΕ αναπτύσσει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση αυτής της κρίσης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή των εκλογών, μόλις καταστεί δυνατό» διευκρίνισε, εξαίροντας το έργο της ειδικής συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, της αμερικανίδας Στέφανι Ουίλιαμς.

Αν δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος είναι μια νέα διαίρεση των θεσμών «και η ακύρωση των κεκτημένων των δύο τελευταίων ετών», προειδοποίησε η ΝτιΚάρλο.

Η Γαλλία ζήτησε εκ νέου τη «διαφύλαξη των κεκτημένων», οι ΗΠΑ υπενθύμισαν ότι οι Λίβυοι ήθελαν πρωτίστως εκλογές και η Αλβανία συνόψισε τη θέση της Δύσης μιλώντας για «προσοχή, υπομονή και αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία, δια του αναπληρωτή πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, δήλωσε αντίθετα την υποστήριξή της στη νέα κυβέρνηση που διόρισε το κοινοβούλιο και έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη. «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευθέτηση της κρίσης, που έχει διαρκέσει πολύ καιρό», δήλωσε.

Η πολιτική κρίση της Λιβύης έχει κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο, που οργανώθηκαν στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την επανένωση της χώρας, έπειτα από χρόνια χάους και τον πόλεμο που ακολούθησε την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση το 2011.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την επίλυση της κρίσης, πιέζοντας για νέες εκλογές σύντομα και έχουν ζητήσει από τους πολιτικούς φορείς να συμμετάσχουν σε μια επιτροπή για την επίλυση των συνταγματικών και νομικών διαφορών, που συνετέλεσαν στο να τορπιλιστούν οι προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.

«Παρατηρούμε μία όλο και πιο απειλητική ρητορική, αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις ως προς την αφοσίωση μεταξύ των ενόπλων οργανώσεων στη δυτική Λιβύη», σημείωσε η ΝτιΚάρλο.

Πρόσθεσε ότι αυτά αποτελούν ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της αναστολής των εσωτερικών πτήσεων στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ