Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Euroferry Olympia: Μάχη για να μην βυθιστεί το πλοίο - Οι μοιραίες παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή

Οι τελευταίες πληροφορίες για το πλοίο που φλέγεται...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του φλεγόμενου πλοίου, το οποίο καίγεται για περισσότερες από 40 ώρες στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ειδικός ερευνητής που μίλησε στον ΣΚΑΙ, επιχειρεί να «ρίξει φως» σε σημαντικές πτυχές γύρω από το συμβάν.

Με αφορμή την καταγγελία διασωθέντων, συγγενών αγνοουμένων αλλά οδηγών φορτηγών ότι οδηγοί παράτυπα κοιμόντουσαν μέσα σε αυτά, εξηγεί πως  σε κάθε φορτηγό υπάρχουν δύο οδηγοί και το εισιτήριο είναι για έναν: άρα ο δεύτερος κατά κανόνα μένει μέσα στο όχημα.

Την ίδια ώρα, ζωτικής σημασίας στοιχείο είναι ότι όταν ένα πλοίο φτάνει σε λιμάνι, το σύστημα πυρανίχνευσης κλείνει και μετά ή ξεχνούν να το ανοίξουν ή δεν το ανοίγουν γιατί υπάρχουν οδηγοί στα γκαράζ που μπορεί να καπνίζουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Μπορεί να είναι ζωντανοί οι αγνοούμενοι

Σε κάθε περίπτωση «αχτίδα αισιοδοξίας» δίνει η εκτίμηση του ειδικού πως μπορούν να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι αν βρίσκονται στα υπόγεια γκαράζ, υπάρχει αερισμός και καλή μόνωση για να μην περνάει ο καπνός από τη φωτιά.

Ελλιπή εγχειρίδια στον τελευταίο έλεγχο

Σημαντικό στοιχείο για την διερεύνηση της υπόθεσης αποτελούν τα ευρήματα που προκύπτουν από τον τελευταίο έλεγχο που έγινε στο πλοίο στις 16 Φεβρουαρίου καθώς όπως φαίνεται τα εγχειρίδια του για την πυρασφάλεια ήταν ελλιπή.

Παράλληλα, υπήρχαν ελλείψεις στην καθαριότητα και στις συνθήκες υγιεινής, στις εγκαταστάσεις αναψυχής, τροφοδοσίας και τραπεζαρίας

Τέλος, στους χώρους εργασίας δεν λειτουργούσε ο εξαερισμός, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Σημειώνεται πως η εταιρεία του πλοίου Grimaldi Lines ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό που βρισκόταν στο τρίτο κατάστημα και επισημαίνουν πως το πλοίο είχε δυνατότητα να φιλοξενήσει υπερδιπλάσιο κόσμο σε σχέση με τους επιβάτες που μετέφερε.

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε κανείς στο γκαράζ καθώς αποτελεί πολιτική της εταιρείας να γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Η πορεία των ερευνών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι έρευνες έχουν σταματήσει, αφού οι άνδρες της ΕΜΑΚ περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία που έχει προκαλέσει το τεράστιο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς, προκειμένου να μπορέσουν να ανέβουν στο φλεγόμενο πλοίο και να επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επιβάτες.

Ο λόγος είναι πως οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί πάνω στο πλοίο είναι απαγορευτικές. Ενδεικτικό, όπως αναφέρει η πυροσβεστική, είναι πως η θερμοκρασία στο κατάστρωμα αγγίζει τους 600 βαθμούς κελσίου.

Αυτό καθιστά αδύνατο το να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Συνολικά εξακολουθούν να επιχειρούν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πυροσβεστικό πλωτό Π.Υ. και πέντε (05) Ρ/Κ. Επιπλέον έχει εκκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησης του πλοίου σε ασφαλές αγκυροβόλιο βορειοανατολικά ν. Κέρκυρας.

Κατόπιν προφορικής εντολής Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και οι δυο (02) Ύπαρχοι του πλοίου, από την Λιμενική Αρχή Κέρκυρας και οδηγήθηκαν ενώπιον Εισαγγελέα, όπου αφού παρείχαν εξηγήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Αγώνας να μην βυθιστεί

Και οι 3 είναι οδηγοί, όπως έγινε γνωστό, με το πλοίο να καίγεται τώρα στο εσωτερικό του.

Παράλληλα, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να να μη βυθιστεί το Euroferry Olympia από τις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί.

Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του πλοίου επικρατούν θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές που φτάνουν τους 500-600 βαθμών Κελσίου, ενώ στις δεξαμενές του το Euroferry Olympia φέρεται να έχει πάνω από 700 τόνους. 

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ο λόγος που ακόμα δε μπορεί κανείς να μπει μέσα για να κάνει έρευνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανεύρεσης των χαμένων ανθρώπων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, θα γίνει απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλοίο σε δεύτερο χρόνο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά απο συνεννόηση με τις Αρχές. Κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη Ιταλική Αρχή DIGIFEMA.

Με εντολή του Υπουργού οι οικογένειες των Ελλήνων αγνοουμένων με την συνοδεία Αξιωματικού ΛΣ- Ψυχολόγου και με μέριμνα του Υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

Συγκλονίζουν οι συγγενείς

Δραματικές στιγμές για τους συγγενείς των αγνοούμενων επιβατών του Euroferry Olympia. Το πλοίο πήρε φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής, κοντά στην Κέρκυρα και οι δικοί τους άνθρωποι λιώνουν από αγωνία…

Οι κραυγές αγωνίας των συγγενών τους αντικατοπτρίζουν την ψυχική τους κατάσταση. Οι δικοί τους άνθρωποι, που ήταν μέσα στο πλοίο Euroferry Olympia, όταν εκδηλώθηκε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας, παραμένουν αγνοούμενοι. Έχουν συνειδητοποιήσει πως κάθε ώρα που περνά κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ελπίζουν και προσεύχονται πως μέσα στις επόμενες ώρες θα ακούσουν την ευχάριστη είδηση που περιμένουν. Ότι οι 12 άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν κατάφεραν να αντέξουν και βρέθηκαν ζωντανοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μην σταματήσετε να ψάχνετε τους ανθρώπους μας» λένε στα τηλεοπτικά συνεργεία οι συγγενείς τους. «Υπάρχει και το κακό προηγούμενο με το Norman Atlantic που ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι. Θέλουμε να μάθουμε όλα όσα έγιναν στο πλοίο» λένε. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και τρεις Έλληνες.  

Ο γιος ενός εκ των 3 Ελλήνων αγνοουμένων και αυτός επαγγελματίας οδηγός με πολλά ταξίδια στο βιογραφικό του καταγγέλλει άθλιες συνθήκες μέσα στις καμπίνες των πλοίων που αναγκάζουν τους οδηγούς να κοιμούνται μέσα στα οχήματα , κάτι που απαγορεύεται από το πρωτόκολλο. Το απόγευμα ξεκίνησε η ρυμούλκηση του πλοίου σε ασφαλές σημείο. Όταν ολοκληρωθεί και σβήσει η φωτιά, οι διασώστες θα μπορέσουν να μπουν στο πλοίο και να ξεκινήσουν την έρευνα για επιζώντες. 

«Η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό στο γκαράζ» – Τι λέει εκπρόσωπος της εταιρείας

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με τους 12 αγνοούμενους στο πλοίο Euroferry Olympia, εκπρόσωπος της εταιρείας μιλάει για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη φωτιά…

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία της εταιρείας, η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό, το οποίο βρισκόταν στο γκαράζ του πλοίου. Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μιλώντας στον Alpha, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες και πως «για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια.»

«Εκ μέρους της εταιρείας θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και την αγωνία γι’ αυτά που έγιναν χθες και αυτά που συμβαίνουν σήμερα και είμαστε πάντα στη διάθεση των Αρχών, για να βοηθήσουμε και να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων. Δεν γνωρίζουμε για την ώρα, γιατί βρίσκονταν οδηγοί μέσα στα αμπάρια του πλοίου» είπε και συνέχισε:

«Εμείς σαν εταιρεία εφαρμόζουμε τον κανονισμό που λέει ότι απαγορεύεται μέσα στα γκαράζ να παραμένουν οδηγοί. Οι επιβάτες δεν ήταν υπεράριθμοι. Θα μπορούσαν να μπουν οι διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που μπήκαν. Όσον αφορά στα γκαράζ, η πληρότητα ήταν μεγαλύτερη, υπήρχαν πολλά φορτηγά αλλά υπήρχε ακόμα κενός χώρος.»

Τι είπαν ο πλοίαρχος και δύο μηχανικοί του φλεγόμενου πλοίου

Νωρίτερα, καταθέσεις για την πυρκαγιά κλήθηκαν να δώσουν το Σάββατο στη Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές «είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείται μετά από αυτά τα συμβάντα», ενώ όπως διασαφηνίστηκε, οι καταθέσεις απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε με προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

Καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία φιλοξενίας που ενεργοποιήθηκαν για τους διασωθέντες του πλοίου.

Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει δοθεί στη Λιμενική Αρχή του νησιού, καμία εντολή για σύλληψη.

Να σημειωθεί ότι ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Euroferry Olympia», έφτασαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι του ΟΛΚΕ μαζί με τους διασωθέντες με το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), που ήταν στο σημείο του τραγικού συμβάντος καθώς ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή για Ιταλία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...