Κοινωνία

Ναύπακτος: Απέτρεψε απόλυση καθαρίστριας ο Συνήγορος του Πολίτη

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Δήμος Ναυπακτίας υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενη καθαρίστρια βάσει της νομοθεσίας για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας (ν. 4443/2016).

Στο πόρισμα, επισημαίνεται ανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας για διατήρηση της θέσης εργασίας μετά τη συμπλήρωση του 67ου και έως το 70ο έτος ηλικίας, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα και οι ελάχιστα απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, με σκοπό τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση της, χαιρετίζει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, στον Τομέα του οποίου για την Ίση Μεταχείριση, διαβιβάσθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας Αιτωλίας έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε εργαζόμενη καθαρίστρια από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας.

“Ασφυκτικό κλίμα” για τα συνδικάτα

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι συμβολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην προστασία των θυμάτων διακρίσεων και βίας στην εργασία είναι καίρια και πρέπει να ενισχυθεί.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, αυτή η κρίσιμη συμβολή των συνδικάτων στην υποστήριξη των θυμάτων, η οποία αποτελεί και δεσμευτικό περιεχόμενο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, βρίσκεται σε άμεση διακινδύνευση από την υποχρέωση εγγραφής τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων, το οποίο έθεσε το Υπουργείο Εργασίας σε λειτουργία δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα στο σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, χωρίς να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του πλαισίου λειτουργίας του και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη νομιμότητα της ευρείας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων μέσω αυτού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ