Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ο ζιφιός και η σχέση του με τις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις

Κατά πως φαίνεται το σήριαλ σήμερα στον Άλιμο δεν θα έχει ευτυχές τέλος για το ζωντανό καθώς πάσχει από σοβαρή πάθηση.. 

Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα

Όπως είπε στο Sputnik η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, πρόκειται για ζιφιό και δεν είναι φάλαινα.

«Στην Ελλάδα έχουμε το θέμα με την ταξινομία και τις μεταφράσεις. Στα αγγλικά είναι whale, στα ελληνικά δεν είναι φάλαινα. Είναι ένας είδος που η σωστή έκφραση είναι οδοντοκήτος το οποίο συνήθως φτάνει σε μήκος τα 5 με 9 μέτρα και το συναντάμε στα βαθιά νερά» είπε η κα Μήλιου.

Οι ζιφιοί όπως είπε έχουν «σταθερή παρουσία στις ελληνικές θάλασσες», ενώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποφεύγουν τον άνθρωπο.

«Αποφεύγουν τον άνθρωπο όσο μπορούν. Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε συνήθως σε περιοχές που υπάρχουν βαθιά γαλάζια θαλάσσια φαράγγια και τάφροι όπως στην τάφρο της Ικαρίας, νότια της Κρήτης, στη Ρόδο, στην Πελοπόννησο και αλλού» τόνισε.

Ο ζιφιός είναι «παγκοσμίως από τα λιγότερα μελετημένα είδη» καθώς αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία και είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ανθρωπογενή υποθαλάσσια, υποβρύχια ηχορύπανση».

Πρόσθεσε δε ότι «στο παρελθόν είχαμε ζιφιούς που είχαν εκβραστεί σε μεγάλο αριθμό μετά από στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές