Κοινωνία

Η πρώτη έρευνα: Αγανάκτηση πολιτών για το χάος με το χιονιά

Ευθύνες για «ανύπαρκτο επιχειρησιακό σχεδιασμό, με τον κρατικό μηχανισμό να μένει απλός θεατής στην κρίσιμη κατάσταση του χιονιά», επιρρίπτουν οι περισσότεροι πολίτες σε ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84.

Η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει οργή και αγανάκτηση για τις εικόνες ντροπής, με τους χιλιάδες οδηγούς να βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής ακινητοποιημένοι στα οχήματα τους, εκτεθειμένοι για πολλές ώρες στο πολικό ψύχος.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας και η γενικότερη κατάσταση που επικράτησε λόγω του χιονιά, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι αδύναμος, ανεπαρκής έως και ανίκανος να αντιμετωπίσει ένα φυσικό φαινόμενο- εν προκειμένω μία σφοδρή χιονόπτωση- και μαζί τις συνέπειες. «Και όταν μάλιστα προηγήθηκαν της επέλασης του χιονιά σχετικές προγνώσεις της ΕΜΥ για έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην Αττική», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πολλοί μάλιστα από τους ερωτηθέντες επικρίνουν αντίστοιχα την προσπάθεια των αρμόδιων φορέων να μετακυλίσουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για αυτό το φιάσκο, χωρίς ωστόσο κανένας να καταθέσει αυτή την ώρα συγκεκριμένες προτάσεις για το τι έφταιξε για αυτή την κατάσταση, αλλά και το πως δεν θα επαναληφθούν τα ίδια και τα ίδια που συμβαίνουν χρόνια λόγω παθογένειας όλου του συστήματος και έλλειψης συντονισμού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι « με αφορμή τα όσα συνέβησαν θα έπρεπε να υπάρχουν δυναμικότερη παρέμβαση της δικαιοσύνης και καταλογισμός ευθυνών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ