Κοινωνία

Όμικρον 2: Διευνρινίσεις του ΕΟΔΥ για την υποπαραλλαγή stealth

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δε συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποομάδα ΒΑ.2 (ή 21L) αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ομάδας 21Μ, όπως και η ΒΑ.1.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δε συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθείκαι βρίσκονται σε απομόνωση.

Καλούμε τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ