Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Παράταση των μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου - Πρόστιμα από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ο κύβος ερρίφθη από την Επιτροπή Ειδικών, η οποία αποφάσισε την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

Επειτα από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να παραταθούν για ακόμη μία εβδομάδα, μιας και η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζει να είναι μεγάλη, διατηρώντας την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μέτρα θα παραταθούν για τουλάχιστον μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου, καθώς βάσει της προηγούμενης απόφασης οι περιορισμοί ίσχυαν μέχρι τις 16 του τρέχοντος μήνα.

Πάντως, τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, κάτι που δεν αποκλείει εκ νέου παράτασή τους εφόσον βέβαια αυτό κριθεί απαραίτητο, με την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον (όταν αυτή έρθει) να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Πρώτη προτεραιότητα, πάντως, αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση παραμένει η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Μέτρα: Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας

«Σήμερα (σ.σ. χθες), Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μία εβδομάδα».

Μέτρα: Παραμένει στο «mute» η μουσική σε εστίαση, διασκέδαση

Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν τα μέτρα να εφαρμοστούν για μία εβδομάδα ακόμη στην ολότητά τους και χωρίς αλλαγές.

Παρότι τις τελευταίες μέρες ακουγόταν έντονα ότι μπορεί μεν να παραταθούν τα μέτρα, αλλά να αρθεί η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση, οι ειδικοί είχαν αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της μουσικής δεν πρέπει να αρθεί στην παρούσα φάση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μίας μικρής χαλάρωσης των μέτρων, είχε πέσει στον τραπέζι το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να μεταβληθεί καμία άλλη από τις απαγορεύσεις που ισχύουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τελικά δεν προχώρησε, καθώς υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς αυτό.

Η δεύτερη αλλαγή είχε να κάνει με την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%, αλλά ούτε αυτό προς το παρόν διαφοροποιήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονόμου: «Πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση -Θα σταθμίζουμε κάθε εβδομάδα τα μέτρα»

«Κάθε εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο MEGA σημείωσε πως ξέρουμε πως η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα και πως εξακολουθεί το σύστημα υγείας να δέχεται πίεσης και γι' αυτό κρίθηκε σωστά ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα.

Για την πορεία της πανδημίας και αν πάμε σε ύφεση ανέφερε ότι αυτό είναι ιατρικό στοιχείο και θα το πουν οι επιστήμονες. «Έχουμε ορισμένες ενδείξεις. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δίνεται μεγάλη μάχη, κυρίως η μετάλλαξη "Δ" εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις ΜΕΘ», υπογράμμισε.

Απαντώντας από πλευράς του αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «είναι προφανές ότι θα ήταν η προσδοκία μας για χαλάρωση των μέτρων, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν». «Δεν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση, ο οποίος επιθυμεί να διατηρεί την κοινωνία και την αγορά σε περιορισμό» επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «από την άλλη εμείς εξετάζουμε τα επίκαιρα δεδομένα, ο χρόνος ως την επόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της πανδημίας, είναι μια αιωνιότητα».

Σε πραγματικό, ωστόσο, χρόνο και χωρίς καμία αναβολή, πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών θα ξεκινά να βεβαιώνει η ΑΑΔΕ από τη Δευτέρα, καθώς τίθεται κανονικά σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης» ξεκαθάρισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε ότι «από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό».

Το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση». «Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Με την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, για τη διευκόλυνση των πολιτών -καθώς η εφαρμογή του μέτρου αγγίζει 300.000 περίπου πολίτες- έχει προβλεφθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση ενστάσεων, ώστε να ανακαλείται αμέσως το πρόστιμο, ενώ ήδη λειτουργεί πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως και πλατφόρμα για τους πολίτες που έκαναν την 3η δόση στο εξωτερικό, όπως επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ηλικιακή επέκταση

Παράλληλα με την εκκίνηση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, εξακολουθεί να συζητείται και η επέκτασή του για άλλες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως με ηλικιακά κριτήρια, με την κυβέρνηση να έχει «στοχεύσει» κατά καιρούς τους πολίτες άνω των 50 ετών. «Είναι κάτι το οποίο παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό» περιέγραψε χθες ο Υπουργός Επικρατείας, αν και το χαρακτήρισε ως τελευταίο καταφύγιο, συμπληρώνοντας ακόμη πως «στην παρούσα φάση, μόνο ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών», η όποια επέκταση του μέτρου.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν

Θυμίζουμε ότι από το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου 2021, στις 06:00, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα τα οποία ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας:


Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 5 μέτρα για όλες τις δραστηριότητες

Στην ΚΥΑ τονίζονται αρχικά τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοιςεκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνωνλειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn

και:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th-xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης