Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Άνοιγμα σχολείων: Στα 16.000 τα κρούσματα από τα self test–Οι 2.500 είναι εκπαιδευτικοί

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι τα κρούσματα, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των self test που δηλώθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, φθάνουν τις 16.000. Από αυτά 2.500 αφορούν εκπαιδευτικούς και τα υπόλοιπα μαθητές. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έγινε γνωστός σχεδόν την… ώρα που χτυπούσε το πρώτο κουδούνι. Δεδομένου όμως ότι υπήρξαν ελλείψεις και πολλοί γονείς και μαθητές χρειάστηκε να πάνε στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας στα σχολεία για να βρουν self test, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες για 14.000 με 15.000 κρούσματα, όπως προκύπτει από τα θετικά self test που δηλώθηκαν μέχρι και χθες (9/1). Την είδηση μάλιστα επιβεβαίωσαν τόσο η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (10/1), όσο και η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μίνα Γκάγκα, μέχρι στιγμής «έχουν βρεθεί θετικά 14.000 παιδιά, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test». Σημείωσε δε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα». 

Συνεχίζεται η διάθεση των self test στα σχολεία, ενώ το σημαντικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπεβλήθησαν σε τεστ 1,6 εκατ. άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ήταν ασυμπτωματικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στην περίοδο του μεγάλου peak των κρουσμάτων δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, self test δεν υπήρχαν, είχαμε μερικά, αγοράσαμε κι άλλα και έτσι καταφέραμε να έρθουμε στο σχολείο», δήλωσε ένας γονιός που συνόδευε τη μικρή του κόρη στο σχολείο.

Δείτε βίντεο του Newsbomb:

https://youtu.be/UteKxlEJBVI

«Φοράω τη μάσκα για να προστατεύομαι», «εγώ πάω δευτέρα δημοτικού και θέλω να πάω σχολείο για να μην χάσω όλα μου τα μαθήματα», έλεγαν παιδάκια του ίδιου δημοτικού με την είσοδό τους στο σχολείο.

https://youtu.be/r-Xm5j-W2m4

«Με αισιοδοξία ξεκινάμε σήμερα την πρώτη ημέρα της καινούργιας χρονιάς. Από τις 7 περιμένουμε σήμερα να έρθει κάποιος γονιός που δεν έχει προλάβει να πάρει σελφ τεστ και να το κάνει εκτός σχολείου για να το δηλώσει στην πλατφόρμα. Για την ώρα έχουμε κάποια κρούσματα στο σχολείο, συγκεκριμένα έχουμε 4 δηλώσεις ‘’κόκκινου’’ και έχουμε και δέκα γονείς που μας είπαν ότι δεν θα φέρουν τα παιδιά στο σχολείο, είτε γιατί έχουν νοσήσει οι ίδιοι, είτε γιατί φοβούνται μήπως νοσήσουν τα παιδιά από άλλους», δήλωσε ο διευθυντής δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής το πρωί της Δευτέρας.

Με τα τεστ ανά χείρας επιστρέφουν σήμερα στις σχολικές αίθουσες, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς μετά από πολλές συζητήσεις -αλλά και αντιδράσεις- για το αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία τη στιγμή που έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά, δόθηκε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει με όσους μαθητές δεν βρήκαν self test - Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δωρεάν διάθεση των self test. Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του το Σάββατο, γνωστοποίησε πως όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα self test θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα σχολεία τους.

Έτσι το πρωί της Δευτέρας όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί με self test θα μπορεί να προσέρχεται στο σχολείο από τις 7 το πρωί. Στο σχολείο θα βρίσκεται ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός που θα δίνει το απαραίτητο self test.

Ωστόσο, το self test δεν θα γίνεται στον χώρο του σχολείου αλλά οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να το κάνουν εκτός σχολείου, να δηλώσουν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να μπουν και πάλι στον χώρο του σχολείου.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...