Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Θεοφάνεια: Κάλεσμα Μητσοτάκη από Άγιο Ευστράτιο για εμβολιασμό - Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη δημότης Γαύδου (upd)

Επισκέψεις με ιδιαίτερο συμβολισμό πραγματοποιούν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων, που θα γίνει σε κάθε γωνιά της χώρας με την τήρηση συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο όπου παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λήμνο. Η επιλογή του πρωθυπουργού να πάει στον Άη Στράτη για τα Θεοφάνια, είναι μια επιλογή η οποία έχει πολλούς συμβολισμούς, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Στον Άη Στράτη ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τη Δήμαρχο του νησιού. Συνομίλησε με μικρά παιδιά που τον πλησίασαν και έβγαλε φωτογραφίες με κατοίκους.

Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων θα επισκεφθεί το Μουσείο Δημοκρατίας και τη Μαράσλειο Σχολή ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στη Λήμνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νοσοκομείο του νησιού, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο ενώ πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα προβλέπεται και μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο.

Ο κύριος Μητσοτάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν

Το χρέος που έχει η Πολιτεία να στηρίζει τα ακριτικά νησιά ανέδειξε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Έκανε επίσης λόγο για μία σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία.
«Το πραγματικό νόημα είναι η αλήθεια που σώζει και είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από την επέλαση της ‘Ο'. Η προστασία της ζωή αποκτά ξεχωριστή σημασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του.

Παράλληλα απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ από το protothema.gr

https://youtu.be/0qgUgnntcuw

Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Επίτιμη δημότης Γαύδου – «Η όμορφη αυτή ακριτική γωνιά μας κάνει περήφανους»

Επίτιμη δημότης της ακριτικής Γαύδου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας που ασκεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, όπως αναφέρει η απόφαση χαρακτηριστικά, ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο δημοτικό κατάστημα Γαύδου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνηση της στη διάρκεια της τελετής, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Γαύδο, λέγοντας ότι κάθε φορά που επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί, νιώθει πως η καρδιά του ελληνισμού χτυπάει πιο δυνατά· πως κάθε πράξη και κάθε λέξη μετρούν διπλά.

Μένουν από επιλογή στα ακριτικά νησιά

«Κι αυτό γιατί η απόφαση των νησιωτών μας να ζήσουν στη μεθόριο της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας την ελληνικότητά της με την ζωντανή και δραστήρια παρουσία τους, ενέχει αναμφισβήτητα ηρωισμό. Δεν παραμένουν στον τόπο της καταγωγής τους, επειδή έτυχε να γεννηθούν εκεί. Δεν αντιμετωπίζουν την απομόνωση και τις δυσκολίες της χειμερινής περιόδου προσβλέποντας απλώς στην ανταποδοτική ευφορία των καλοκαιρινών μηνών. Μένουν στα νησιά τους από επιλογή. Η απόφασή τους είναι μια εκδήλωση γνήσιου πατριωτισμού. Μια πράξη με εξαιρετική εθνική σημασία» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται στο νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Γαυδος αποτελεί «ένα κομμάτι ελληνικής γης καταμεσής στο λιβυκό πέλαγος, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που δεν απεμπόλησε τον σεβασμό προς τη φύση στον βωμό του εφήμερου κέρδους. Έναν τόπο όπου ο άνθρωπος αισθάνεται, μέσα από τον δεσμό με τον φυσικό κόσμο, ισορροπία σώματος και πνεύματος».

Αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Γαύδο και τον ρόλο της, προσθέτοντας ότι «σήμερα η όμορφη αυτή ακριτική γωνιά, με όλους εσάς, σταθερούς φύλακες των συνόρων τής Ελλάδας και της Ευρώπης, μας γεμίζει με συναισθήματα εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας».

Η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που όπως είπε γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει το νησί με την ανεξέλεγκτη αύξηση του τουρισμού που απειλεί να διαταράξει το ευαίσθητο οικοσύστημα των παράκτιων αμμοθινών και να υποβαθμίσει έναν από τους τελευταίους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της Ευρώπης.

«Γνωρίζω τις ελλείψεις σε νερό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, το ατελέσφορο των ως τώρα γεωτρήσεων, όπως και τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζετε. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται περισσότερα έργα οδοποιίας και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων, ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού, ότι επείγει η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού» σημείωσε.

Τέλος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά για εκείνη που από σήμερα είναι και εκείνη δημότης της Γαύδου, αναφέροντας ότι αντιλαμβάνεται «την υποχρέωση της Πολιτείας να είναι παρούσα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας, και ιδίως στα ακριτικά της νησιά, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διατηρούν ζωντανές, διάσπαρτες στα πελάγη μας, κοιτίδες ελληνισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη φρεγάτα «Αιγαίον» έριξε τον Σταυρό ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αναφορά στον Παπαδιαμάντη

Ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη για την αποστολή της φρεγάτας, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το πλήρωμα της, το οποίο και βρίσκεται σε υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα ανάληψης οποιασδήποτε επιχειρησιακής δράσης

Τη φρεγάτα «Αιγαίον», που εκτελεί χρέη πλοίου «φυλακής σκοπούντος» στο Βόρειο Αιγαίο, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ανήμερα των Θεοφανίων.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ν. Χαρδαλιάς παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο πλαίσιο εορτασμού των Θεοφανείων, που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου.
Ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη για την αποστολή της φρεγάτας, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το πλήρωμα της, το οποίο και βρίσκεται σε υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα ανάληψης οποιασδήποτε επιχειρησιακής δράσης.

«... Την επαύριον ήσαν Φώτα. Την άλλην ημέραν Ολόφωτα...»! αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ν. Χαρδαλιάς και, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Η αναφορά του Παπαδιαμάντη να συντροφεύει και να φωτίζει κάθε μας ημέρα, υπερκεράζοντας όλα τα προβλήματα και όλες τις δυσκολίες».

Μονόδρομος το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία», τόνισε

«Απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα από τον κ. Ακάρ και από άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Πρέπει επιτέλους και μέσω της νέας προεδρίας της Γαλλίας υπό τον κ. Μακρόν, να υπάρξει μια απόφαση στο Συμβούλιο που δεν θα επιτρέπει σε αυτά τα κράτη να έχουν τέτοιες συνέργειες με την τουρκική ηγεσία», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ομιλία του μέλη και φίλους του Κινήματος χθες αργά το απόγευμα στη Λήμνο.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προσφυγικού τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Η προεδρία της Γαλλίας θα είναι ευκαιρία να συζητήσουμε την αναθεώρηση του Δουβλίνου, που είναι μια πολύ κρίσιμη πολιτική για να πάψουν τα νησιά μας και η Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισδοχής, να έχουν το φορτίο αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Αυτές λοιπόν οι πολιτικές πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι αλλαγή σκυτάλης προς τη γαλλική ηγεσία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και θα πρέπει και η κυβέρνηση να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά την πανδημία και την ταλαιπωρία που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας λόγω της έλλειψης αρκετών σημείων δωρεάν test, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «είναι αδιανόητο αυτές τις ημέρες, που υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και χιλιάδες κρούσματα, να μην αυξάνονται τα σημεία που οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test και PCR test και να βλέπουμε αυτές τις πολύ μεγάλες ουρές». Και πρόσθεσε ότι «είναι επίσης αδιανόητο εδώ στα νησιά, που θα πρέπει σταθερά να στηρίζουμε τη νησιωτικότητα, να συνεχίζει να μην υπάρχει η πολιτική του μειωμένου ΦΠΑ και να συνεχίζει να συνδέεται μόνο με το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Όταν λέμε στήριξη της νησιωτικότητας εννοούμε και την πολιτική του μειωμένου ΦΠΑ. Και εμείς ως παράταξη θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή». Μάλιστα, υπενθύμισε και επερώτηση του ως Ευρωβουλευτής προς τον πρώην Επίτροπο Οικονομικών κ. Μοσκοβισί, όπου είχε αποδειχτεί ότι δεν ήταν τότε επιλογή της τρόικας να μην υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ αλλά της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξει γενναία στήριξη των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και στη Λήμνο και στα υπόλοιπα νησιά, με ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας». Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «μέσα από αυτές τις υπηρεσίες να ενισχύσουμε τους πολίτες, να μειώσουμε τις ανισότητες και να δώσουμε προοπτική να αυξηθούν οι πληθυσμοί στα νησιά μας. Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει μακροπρόθεσμα ευημερία». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η προσπάθεια μας και χαίρομαι πάρα πολύ που ξεκινώ εδώ από τα νησιά μας και ιδιαίτερα από τη Λήμνο, την πορεία προς τον ελληνικό λαό».

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Κινήματος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «η Παράταξή μας θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια μετά τις διαδικασίες για την εκλογή της ηγεσίας, με αυτοοργάνωση παντού, σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, λόγω των συνθηκών, αυτή η προσπάθεια θα μετατεθεί για λίγο αργότερα. Όμως, προσπαθούμε με γόνιμες προσπάθειες που αφορούν την πανδημία, το υγειονομικό και το οικονομικό της σκέλος, να είμαστε κοντά στον ελληνικό λαό και να διορθώσουμε τα λάθη που κάνει η κυβέρνηση».

Δείτε τις φωτογραφίες από το protothema.gr

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ