Κοινωνία

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Eίναι τελικά η Όμικρον το τέλος της πανδημίας;

Αρχικά, είπε πως «όντως μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η Όμικρον, έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη» και το πιο ισχυρό παράδειγμα είναι στη χώρα μας, που η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εκεί.

«Η εκτίμησή μας είναι πως το 60-70% των κρουσμάτων είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε μιλώντας στο Mega, ο σημαντικότερος δείκτης είναι πια οι νοσηλείες και «να μην χάνουμε ανθρώπινες ζωές και το θετικό που φαίνεται από αυτή τη μετάλλαξη είναι ότι δεν δίνει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους».

«Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες (...). Η ανησυχία πάντα είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα» συμπλήρωσε.

«Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας, συνωστισμός», και βλέπουμε πως η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους.

«Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και από την Όμικρον και τον θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα».

Για άνοιγμα σχολείων και μία πιθανή τέταρτη δόση

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, που ανοίγουν σε 12 μέρες, αρχικά αναφέρθηκε στο εμβόλιο που πρέπει να γίνει στα παιδιά.

«Να δούμε τη γενική εξίσωση για τις συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πανδημία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των παιδιών. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ευρύτερη υγεία των παιδιών μας» είπε μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με μία πιθανή τέταρτη δόση του εμβολίου, ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι «αν τα δεδομένα συγκλίνουν όλα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά».

Η Όμικρον θα «φέρει» το τέλος της πανδημίας;

Τέλος, σε ερώτηση αν η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, ο κ. Ζαούτης απάντησε:

«Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...