Κοινωνία

Παυλάκης: «Ανεύθυνες οι απόψεις ότι η Όμικρον θα είναι το τέλος της πανδημίας»

«Θεωρώ ότι είναι τελείως ανεύθυνες οι απόψεις που ακούγονται ότι ενδεχομένως η Όμικρον να είναι το τέλος της πανδημίας, γιατί ένας ιός που μεταδίδεται τόσο αστραπιαία και μπορεί να κατέβει στους πνεύμονες και να κάνει πνευμονία, προφανώς δεν θα σώσει κανέναν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα όσα λέμε» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο ιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως αναφέρει η ertnews.gr, σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Παυλάκης ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί με βεβαιότητα να διευκρινιστεί πόσο ακριβώς παθογόνος είναι. «Θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα όπου δυστυχώς θα έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις τις οποίες θα μπορούμε να τις παρατηρήσουμε σε βάθος χρόνου. Την αλήθεια θα την μάθουμε σε λίγες εβδομάδες».

«Η Ευρώπη κλείνει, έχει χτυπήσει μεγάλο καμπανάκι, σε πολλές χώρες θα δούμε και περισσοτέρους περιορισμούς και πολύ σωστά» επεσήμανε ο κ. Παυλάκης. Σχετικά με την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων για να περιορισθεί η μετάδοση της όμικρον υπογράμμισε πως στην Ελλάδα «είναι ντροπή να έχουμε τόσους υγειονομικούς που να αντιστέκονται στον εμβολιασμό. Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, είτε υγειονομικοί,  αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι φανερό πως ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει τι αντιμετωπίζουμε, πώς το αντιμετωπίζουμε και οχυρωνόμαστε πίσω από συνήθειες ή και από συμφέροντα που δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν όταν κινδυνεύει η κοινωνία να κλείσει ή από δοξασίες που έπρεπε να τις έχουμε αφήσει στο παρελθόν».

« Η πρότασή μου να περιοριστεί η διάρκεια του σχολείου ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων δεν εισακούστηκε. Όταν βλέπεις ένα κακό να έρχεται, όσο πιο γρήγορα το σταματήσεις, τόσο πιο ανώδυνα και εύκολα θα το αντιμετωπίσεις. Το Λονδίνο και η Μ. Βρετανία από μερικά δεκάδες κρούσματα, πέρασαν στα εκατοντάδες, στα χιλιάδες και στα δεκάδες χιλιάδες. Ακριβώς αυτό θα συμβεί και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα υπάρξει αστραπιαία  εξάπλωση. Kάθε κρούσμα που αναχαιτίζεται σήμερα, αντιστοιχεί σε χίλια στο αμέσως επόμενο διάστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξίσου σημαντικό, επισημαίνει ο κ. Παυλάκης, είναι ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στη μέση της μεγάλης επιδημίας της μεταλλαγής Δέλτα και ναι μεν μπορεί να μειώνονται τα κρούσματα, αλλά η συνθήκη είναι σαν το τσουνάμι.  Όπου μπορεί μεν να υποχωρεί η θάλασσα, αλλά πρέπει να έχει κάποιος κατά νου, ότι μπορεί ξανά να γιγαντωθεί το κύμα. «Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί στη περίοδο των γιορτών θα αυξήσουμε τις επαφές μας και θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και της Δέλτα και της Όμικρον. Επεκτείνοντας αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει ως υπεύθυνοι πολίτες να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της Όμικρον. Όσο για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αφήσει ημιτελή τον εμβολιασμό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες».

Ο κ. Παυλάκης αναφερόμενος στην covid19, μίλησε για έναν ιό που καταστρέφει την ποιότητα του περιβάλλοντός μας και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. «Όπως μετά από χιλιετίες έχουμε πλέον νερό που μπορούμε να πίνουμε άφοβα, έτσι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και ο αέρας που αναπνέουμε πρέπει να είναι καθαρός και ασφαλής.  Αυτό μπαίνει τώρα επιτακτικά με τον κορονοϊό».

Σχολιάζοντας την έρευνα της Αlco για λογαριασμό του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών και το εύρημα ότι το 43% των πολιτών θεωρούν ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι πρέπει ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι η κοινωνία είναι πολλές φορές πιο μπροστά από τους πολιτικούς που μετρούν και φοβούνται το πολιτικό κόστος. «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που εγώ το λέω ως το τείχος των σωφρόνων, έσωσε την κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί υπάκουσαν στα πάντα και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Για τον λόγο αυτό στην Ελλάδα δεν έγινε ένα πραγματικό τσουνάμι, όπως αυτό της Πορτογαλίας. Η Ελλάδα είχε πολλά περιοριστικά μέτρα και απέφυγε όσα υπέστη η Πορτογαλία. Μετά από αυτό οι Πορτογάλοι είναι κατά 95% εμβολιασμένοι, πρωτοπόροι στην Ευρώπη και αυτό που θα κάνει τώρα, είναι μετά τα Χριστούγεννα να ξανακλείσει αυστηρά». Πολύ καλό σημάδι χαρακτήρισε και την μείωση των αρνητών του εμβολίου. «Νομίζω ότι η ιδέα του Πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου μέσω των προστίμων είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ως προς την μη αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Παυλάκης είπε ότι δυστυχώς είναι σίγουρο ότι πολλά από τα μονοκλωνικά τα έχει ήδη από-ενεργοποιήσει, ενώ τώρα στην Αμερική υπάρχει μόνο ένα μονοκλωνικό που «δουλεύει» εναντίον της όμικρον. «Με τα μονοκλωνικά αυτό που κάνουμε είναι να μιμούμαστε αυτό που κάνει το σώμα μας κάθε μέρα.  Πολλές εταιρίες απομόνωσαν φυσικά αντισώματα ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας μπορούν να παράγονται σε τεράστιες ποσότητες και στην ουσία παρέχεται τεχνικά σε όσους το χρειάζονται, ένα τμήμα του ανοσολογικού συστήματος. Τα μονοκλωνικά δίνονται πριν εξελιχθεί η νόσος και ο ιός προχωρήσει και κάνει πνευμονία. Επειδή δεν παίρνουμε τον ιό στα σοβαρά χωρίς να λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει, αλλά αλά καρτ, η Όμικρον θα προχωρήσει σε άλλες μεταλλάξεις  και θα αναχαιτίζει και τα καινούργια αντισώματα που θα δημιουργούνται», κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...