Κοινωνία

Κύκλωμα παράνομης συνταγογράφισης: Δεν εμπλέκεται μέλος του ΣΦΕΕ ή της ΠΕΦ

Ζημιά στο σύστημα υγείας, τον Έλληνα πολίτη – ασφαλισμένο, αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της, προκαλούν φαινόμενα κατευθυνόμενης και ψευδούς συνταγογράφησης φαρμάκων όπως η περίπτωση του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.

Αυτό επισημαίνουν οι φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, καταδικάζοντας την παράνομη πρακτική συνταγογράφησης και διάθεσης των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση φαρμακευτική – μέλος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ούτε της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ χαιρέτισε «την επιτυχία των διωκτικών Αρχών να εξαρθρώσουν κύκλωμα κατευθυνόμενων και παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων. Πρακτικές που απομυζούν πόρους από το Σύστημα Υγείας και προσβάλουν τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα καταλήγουν εις βάρος των ασθενών, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους – από όπου και εάν προέρχονται.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με τους αυστηρότερους διεθνείς κανόνες, ώστε να αποτρέπει οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν εμπλέκεται καμία εταιρεία μέλος του ΣΦΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΠΕΦ

Από την πλευρά της η ΠΕΦ καταδίκασε «απερίφραστα κάθε παράνομη πρακτική που αφορά στη συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμάκων. Τέτοια φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα, την πρόκληση ζημίας για το σύστημα υγείας, τον Έλληνα πολίτη – ασφαλισμένο αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, διαχρονικά, στέκεται αρωγός στην κοινή προσπάθεια για την υγιή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς σε πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση με προτάσεις και με τη δράση των μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης και των ΑΜΚΑ και προώθησης της ορθής χρήσης των φαρμάκων. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε ανάλογα φαινόμενα προκλητής ζήτησης που νοθεύουν την αγορά του φαρμάκου και ζημιώνουν τον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία.

Τονίζουμε ότι η εταιρεία που φημολογείται ότι εμπλέκεται στο εν λόγω κύκλωμα των παράνομων ψευδών συνταγογραφήσεων, δεν είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και φυσικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους κανόνες δεοντολογίας και τις αξίες που πρεσβεύουμε.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, διαχρονικά, στέκεται αρωγός στην κοινή προσπάθεια για την υγιή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς σε πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση με προτάσεις και με τη δράση των μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης και των ΑΜΚΑ και προώθησης της ορθής χρήσης των φαρμάκων. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε ανάλογα φαινόμενα προκλητής ζήτησης που νοθεύουν την αγορά του φαρμάκου και ζημιώνουν τον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ