Κοινωνία

Τράπεζες: Έκλεισαν 264 καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δραματική συρρίκνωση τόσο σε επίπεδο καταστημάτωνόσο και σε επίπεδο προσωπικού έχει υποστεί ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος από το 2018 μέχρι σήμερα, με την πανδημία και την συνακόλουθη επέκταση της ψηφιοποίησης των εργασιών να εντείνει τον μετασχηματισμό των τραπεζών με μείωση της φυσικής τους παρουσίας και απώλειες θέσεων εργασίας. 

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο έδωσε σήμερα, στην εναρκτήρια ομιλία του στο 33ο συνέδριο των τραπεζοϋπαλλήλων που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12/12, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Γιώργος Μότσιος

Κάνοντας λόγο για υπερβολική συρρίκνωση σημείων πώλησης των τραπεζών και υποστελέχωση του κλάδου στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής, ψηφιακών δεξιοτήτων, υποδομών και συναλλακτικών συνηθειών του κοινού, Ευρωζώνη, ο κ. Μότσιος ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,2% (από 39.557 εργαζόμενους σε 31.163). 
  • Μέχρι τα τέλη του 2020, η μείωση της απασχόλησης στις Τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 16%, έναντι μείωσης κατά 2,4% στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη. 
  • Στις νέες Eταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου που ανέλαβαν τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των Τραπεζών, απασχολούνται πλέον πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους περίπου 2.000 προέρχονται από τις συστημικές Τράπεζες. 
  • Μεταξύ τέλους του 2018 και Σεπτεμβρίου 2021 διέκοψαν τη λειτουργία τους 385 καταστήματα, δηλαδή το 19,4% των  καταστημάτων δικτύου στην Ευρωζώνη.  Μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση ήταν 12,21%.  Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους 264 καταστήματα. 
  • Στη χώρα μας το 2020 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος σε  324 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 186 κατοίκους. 
  • Είχαμε 18,78 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 34,3 στην Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία, 38,8 στην Ιταλία και 49,7 στην Ισπανία. 
  • Το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.888 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανά 6.298 κατοίκους. 
  • Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, υπήρξε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό,  έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα.

Έτσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία. (πηγή συγκριτικών στοιχείων Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή -ΕΒΑ). 

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών:  Η περαιτέρω συρρίκνωση των Τραπεζών οδηγεί στην συρρίκνωση των προσδοκιών των εργαζομένων για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη και για την βελτίωση της θέσης τους, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, θέτοντας το φλέγον θέμα της μείωσης της απασχόλησης για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Όπως είπε ο κ. Μότσιος, η ΟΤΟΕ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία στην Ελλάδα που προώθησε ειδική κλαδική διαπραγμάτευση για την συλλογική ρύθμιση της Τηλεργασίας. Η διαπραγμάτευση για την τηλεργασία θα συνεχιστεί μετά το Συνέδριο, μαζί με τη διεκδίκηση της νέας κλαδικής ΣΣΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ επεσήμανες επίσης ότι παρά τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα των Τραπεζών, η αποκατάσταση του ρόλου τους στη στήριξη της ανάπτυξης παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Όπως είπε, παραμένει σε εκκρεμότητα, διότι αυτή προϋποθέτει:

  1. Την πλήρη πρόσβαση των επιχειρήσεων και όλων των πολιτών στις τραπεζικές υπηρεσίες. Χωρίς τη δημιουργία συνθηκών τραπεζικού αποκλεισμού, όπως αντίθετα συμβαίνει με το κλείσιμο καταστημάτων στις πόλεις και την ύπαιθρο, ακόμα και σε δυσπρόσιτες ή εθνικά ευαίσθητες  περιοχές. 
  2. Την ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα στους κλάδους αιχμής και στην «πράσινη οικονομία».
  3. Την επίλυση της εκκρεμότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία, με προστασία της πρώτης κατοικίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας. 

«Σήμερα, οι Τράπεζες καλούνται να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και των διαρθρωτικών ταμείων και των συναφών χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτό, μαζί με την προβλεπόμενη ανάπτυξη, θα διευρύνει τις εργασίες και θα βελτιώσει παραπέρα τις αποδόσεις των Τραπεζών.

Θα αφήσει περιθώρια ακόμα και αύξησης της απασχόλησης, παρά την ψηφιοποίηση, αφού ο κλάδος και ειδικότερα το δίκτυο είναι υποστελεχωμένος», είπε ο κ Μότσιος, εκτιμώντας ότι και για τα επόμενα 3 χρόνια η απασχόληση στον κλάδο θα εξαρτηθεί από το εάν που οι Τράπεζες θα δώσουν την πρέπουσα σημασία: 

  • στην ανθρώπινη επαφή, 
  • στη συστηματική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό τους,  
  • στον αναντικατάστατο -όπως έχει διεθνώς αποδειχθεί- ρόλο των καταστημάτων δικτύου 
  • στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με την πελατεία. 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ