Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Ποιοί είναι οι «στάσιμοι ελεγκτές» του ΟΑΣΘ

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 1 Δεκεμβρίου, οι ελεγκτές βρέθηκαν στον Ανατολικό Σταθμό ΙΚΕΑ και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου, φορώντας μπουφάν και τζόκεϊ με τα διακριτικά του Οργανισμού, ζητούν ευγενικά από τους επιβάτες να επικυρώσουν το εισιτήριό τους ή να επιδείξουν την κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή των δικαιολογητικών δωρεάν μετακίνησης.

Άλλη μία ομάδα «Στάσιμων Ελεγκτών», επίσης φορώντας μπουφάν και τζόκεϊ με τα διακριτικά του Οργανισμού, επιβιβάζονται στα λεωφορεία και παραμένουν σε αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ζητώντας από τους επιβάτες που επιβιβάζονται από τις ενδιάμεσες στάσεις να επικυρώσουν εισιτήριο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα οι κλασσικοί, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από ελεγκτές κομίστρου με συμβατική ενδυμασία.

«Στόχος του ΟΑΣΘ δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η αύξηση των επικυρώσεων των εισιτηρίων από τους επιβάτες. Η αστική συγκοινωνία αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε την ορθή χρήση του», υπογραμμίζει ο Διευθυντής Διασφάλισης Εσόδων ΟΑΣΘ, Χρήστος Χατζηγεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπιασαν δουλειά οι «Στάσιμοι Ελεγκτές»

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί, αρχής γενομένης από σήμερα, εφαρμόζεται από τον ΟΑΣΘ η νέα στρατηγική μείωσης της εισιτηριοδιαφυγής.

Οι ελεγκτές κομίστρου διπλασιάστηκαν φθάνοντας στους 90, από 45 που ήταν τον περασμένο Αύγουστο, ενώ δημιουργήθηκε και η ομάδα των «Στάσιμων Ελεγκτών».

Σημειώνεται ότι όλοι οι ελεγκτές κομίστρου, όχι μόνον οι νέοι αλλά και οι παλαιοί, παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε σχέση με τα καθήκοντά τους και τον τρόπο άσκησης αυτών.

Ο έλεγχος των προστίμων μεταβαίνει σταδιακά στην ψηφιακή εποχή και σταδιακά θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση εφαρμογής σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς κόμιστρο είναι το 60πλάσιο της τιμής του κανονικού ή μειωμένου –εφόσον το δικαιούνται– εισιτηρίου, δηλαδή 54 ή 27 ευρώ. Η εξόφληση του προστίμου πρέπει να γίνεται μέσα σε 60 μέρες, ειδάλλως πενταπλασιάζεται και εισπράττεται από την αρμόδια ΔΟΥ, ως δημόσιο έσοδο.

Η πληρωμή του προστίμου γίνεται είτε επί τόπου, στον ελεγκτή κομίστρου, είτε μέσα σε 60 μέρες στο ταμείο του ΟΑΣΘ (Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 90, 3ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι) ή, ευκολότερα, με χρήση e-banking.

Στόχος του ΟΑΣΘ είναι η εμπέδωση από το επιβατικό κοινό της αναγκαιότητας επικύρωσης εισιτηρίου για να στηριχθεί η αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ