Κοινωνία

Μηταράκης: 10.000 άτομα έχουν απελαθεί ή μετεγκατασταθεί από τη χώρα μας

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια μείωση κατά 90% των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια πλέον πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, δεδομένου ότι οι δομές στη χώρα είναι πλέον 35 από 121. Το 2019, όπως επισήμανε, στα νησιά υπήρχαν 17.000 άτομα και σήμερα είναι 3.500.

«Αυτό που βάλαμε στόχο είναι να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει στα σημεία εισόδου. Από τις ανοικτές δομές όπως λ.χ. στη Μόρια που ντρόπιασαν τη χώρα, τώρα μιλάμε για κλειστές, ελεγχόμενες δομές, που δίνουν αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης και μαζί υπάρχει σε αυτές αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και για τους οφελούμενους και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα, νόμιμα, με απελάσεις, μετεγκαταστάσεις, θεωρητικές επιστροφές, 10.000 άτομα. «Τα τελευταία δύο χρόνια είναι περισσότερα τα άτομα που φεύγουν από αυτά που έρχονται. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση και στα νησιά μας και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται στις κλειστές δομές λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου «Αγνοδίκη», σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν έχει υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής σε αυτές τις δομές, παρά τον πληθυσμό που φιλοξενούν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε και για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου 12μηνης διάρκειας στους χορηγούντες Άσυλο, αλλά και βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ