Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Βασιλακόπουλος: "Ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται συνέχεια"

«Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Ν. Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι ο ιός θα εξακολουθήσει να βρίσκει τρόπους για να παραμείνει ζωντανός και θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

«Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός. Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι. Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη δόση και μάσκα όπου υπάρχει κόσμος

Ο καθηγητής τόνισε ότι η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 μέρες για να φτιάξουν μια τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους για να καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις. Αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

«Τρίτη δόση εδώ και χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα προσφέρει προστασία η αναμνηστική δόση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει αρκετός κόσμος.

«Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως; Ακούω για lockdown. Κατ’ αρχήν, για μένα αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, ο καθηγητής ευχήθηκε ότι η μετάλλαξη όμικρον μπορεί να είναι άλλο ένα κίνητρο για να κάνει τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί. «Υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης