Κοινωνία

Τζανάκης: Μαύρες οι προβλέψεις με 1.800 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα – Τι θα καθορίσει το lockdown

Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως σε δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κορονοϊού θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Μάλιστα, δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημείωσε πως υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας λέγοντας πως παρά το γεγονός πως ο επιδημιολογικός φόρτος της χώρας μας είναι υψηλός, δεν παρατηρείται περαιτέρω αύξηση και η καμπύλη παρουσιάζει μια οριζοντοποίηση. 

Ωστόσο, τόνισε πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο δείκτης που θα καθορίσει αν θα χρειαστεί lockdown

Έσπευσε να σημειώσει πως «το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», αλλά εξέφρασε την άποψη πως για να επιβληθεί lockdown η κατάσταση θα πρέπει να έχει φτάσει στο απροχώρητο και μέχρι τότε – όπως είπε – υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν. 

Στο σημείο αυτό μίλησε και για τον δείκτη που θα καθορίσει αν έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, τονίζοντας πως αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα και εξήγησε πως με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ανέφερε πως για κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορονοϊού θα έχουμε 10 επιπλέον νεκρούς και 50 με 70 διασωληνωμένους ασθενείς. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ