Κοινωνία

Καλάβρυτα: Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» για τον σάλο που έχει προκληθεί

Συγκεκριμένα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκηνή που  αναβιώνει τον μύθο, περί «καλού» Αυστριακού ναζί, που πήρε την πρωτοβουλία – παρακούοντας εντολές ανωτέρων του – και άνοιξε τάχα την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου στα Καλάβρυτα για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Τι απαντούν οι δημιουργοί

Όπως γράφει το pelop.gr άνθρωποι της παραγωγής, ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων, βρέθηκαν 6 χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας, επισημαίνοντας ότι η πιο μαύρη σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες επιζώντων για το χρονικό της σφαγής. Μεταξύ αυτών και η συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα -Μητσώνια που έζησε τον εφιάλτη από κοντά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο έργο, που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου -με την ιδέα ν’ ανήκει στον Ελληνοαμερικανό από το Σικάγο Τομ Σουλελέ- φαίνεται ο ένστολος ναζί, που ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, να σώζει τα γυναικόπαιδα στο σχολείο, σπάζοντας τις αλυσίδες της πόρτας.

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής έλεγαν στην «Π» πως αξίζουν αναφοράς δύο σημεία. Οι μαρτυρίες που έλαβαν υπ’ όψιν και υπάρχει διχογνωμία, καθώς κάποιοι επιζώντες έλεγαν πως βγαίνοντας από το φλεγόμενο σχολικό κτίριο είδαν Αυστριακό κι άλλοι Ιταλό στρατιώτη, ενώ στην ταινία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα φαίνεται σε αρκετές σκηνές πως οι περισσότερες γυναίκες τα κατάφεραν με δικές τους δυνάμεις να σωθούν και να σώσουν τα παιδιά τους, από τα παράθυρα κι από άλλες πόρτες.

«Κάνουν σχόλια χωρίς να την έχουν δει»

Για το επίμαχο σημείο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», Νικόλας Δημητρόπουλος, αρκείται να σχολιάσει στην «Π»: «Επειδή δεν έχει βγει η ταινία, δεν ξέρω πώς κάνουν σχόλια χωρίς καν να την έχουν παρακολουθήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θεωρία

Σε δήλωσή του ο σεναριογράφος επισημαίνει πως «υπάρχει η θεωρία που πολλούς τους ενοχλεί, ότι ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά» και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, διάβασε 14 μαρτυρίες που αναφέρονται σε ένστολο Αυστριακό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...