Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: «Χτυπάει» με νέα μέτρα τους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση - 3η δόση για τους εμβολιασμένους

Με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος πανδημίας και την ώρα που η χώρα κατέγραψε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα, που κατά κύριο λόγο στοχεύουν στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη, ότι «οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο», που φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης τα νέα περιοριστικά μέτρα να μην επηρεάσουν την καθημερινότητα εκείνων που έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν, στους οποίους έκανε πάντως έκκληση να κάνουν και την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, την προσεχή Παρασκευή, μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αναρτηθεί, τα νέα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν, ώστε να τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Lockdown για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο (06/11) είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπάνια για τον εμβολιασμό

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι :

  • Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 18
  • Επέκταση της καμπάνιας εμβολιασμού με μηνύματα και τηλεοπτικά σποτ

 

Πλεύρης: Θωρακισμένο το ΕΣΥ

Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το νέο κύμα.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί  1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ξεκαθάρισε πάντως πως παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ