Κοινωνία

Πέραμα: Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο Θεοδωρικάκος - Στην Εισαγγελία Πειραιά οι αστυνομικοί

Πληθαίνουν τα στοιχεία για το τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής κατά την καταδίωξη και τελικά την εμπλοκή των αστυνομικών με τους τρεις Ρομά που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, στο Πέραμα.

Αποτέλεσμα των πυρών των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν ο θάνατος του 20χρονου οδηγού του ΙΧ και ο τραυματισμός ενός 16χρονου στην κοιλιακή χώρα. Αναζητείται ένας ακόμη 16χρονος, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητήθηκε πειθαρχικός έλεγχος και επιχειρησιακή αξιολόγηση της αιματηρής νύχτας: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

https://youtu.be/dwpgou-UiBk?t=3

Αποκαλυπτικά βίντεο και μαρτυρίες κάνουν λόγο για «ασυνεννοησία» του Κέντρου Επιχειρήσεων με την ομάδα ΔΙΑΣ, με το Κέντρο να διαβιβάζει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, τον επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ να απαντά ότι «ελήφθη», αλλά να μην σταματά η καταδίωξη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ΔΙ.ΑΣ Πειραιά άκουσαν την εντολή και σταμάτησαν, ενώ οι ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής όταν εντόπισαν το κλεμμένο αυτοκίνητο το καταδίωξαν.

Το τι ακριβώς συνέβη αναμένεται να προκύψει από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών μεταξύ του Β κέντρου επιχειρήσεων και των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Στον Εισαγγελέα οι επτά – Τη Δευτέρα η νεκροψία στον 20χρονο

Το βράδυ του Σαββάτου, οι επτά αστυνομικοί (ο υπαστυνόμος και οι έξι αστυφύλακες), που συνελήφθησαν από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, οδηγήθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Εισαγγελέα Πειραιά με τη διαδικασία του αυτοφώρου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πυροβόλησαν και οι επτά, ενώ στο σημείο φέρεται να βρέθηκαν πάνω από 30 κάλυκες.

Ο Εισαγγελέας και η σχετική έρευνα θα διαπιστώσουν αν υπήρξε υπέρβαση των ορίων άμυνας των αστυνομικών, καθώς πυροβόλησαν 38 φορές (σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες), κάτι που γέρνει την πλάστιγγα προς αυτό το συμπέρασμα, όπως μεταφέρουν οι αστυνομικοί ρεπόρτερ.

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η νεκροψία-νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, ο οποίος σε μια πρώτη εξέταση διαπίστωσε ότι στη σορό του 20χρονου Ρομά δεν βρέθηκε μόνο ένα τραύμα από σφαίρα. Τα όπλα των αστυνομικών έχουν σταλεί για βαλλιστική εξέταση.

Τα βίντεο και οι διάλογοι

Στα βίντεο που κυκλοφορούν και έχουν καταγράψει το περιστατικό στο Πέραμα ένας εκ των αστυνομικών ακούγεται να λέει πάνω από τους χτυπημένους Ρομά: «Μίλα, μίλα πάρε ανάσα», ενώ στην κάμερα της ΕΡΤ ο ίδιος λέει: «Έδωσα τις πρώτες βοήθειες, πήγα πρώτα στον έναν, κατάλαβα ότι ήταν νεκρός και μετά πήγα στον άλλον».

Αυτόπτης μάρτυρας είπε για το περιστατικό στην οδό Ελπίδος ότι «ένας ήταν νεκρός κάτω και ένας είχε φάει τρεις σφαίρες. Ο τρίτος τους διέφυγε», ενώ ένας άλλος είπε ότι οι πυροβολισμοί «ήταν πάνω από δέκα σίγουρα».

Με βάση με τα βίντεο που υπάρχουν τα όσα διαδραματίζονται και λέγονται, μετά τους πυροβολισμούς έχουν ως εξής:

– Συνάδελφοι είναι όλοι καλά;

– Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

– Είναι όλοι καλά;

– Δεν έχουμε δικό μας;

– Είστε όλοι καλά;

Μετά την περιγραφή προς το κέντρο των όσων συνέβησαν, ακούγεται το εξής:

«Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων… Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ