Κοινωνία

Φτιάχνουν κλίμα! Δίκη υπόθεσης Ζακ: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το συμβάν ή για το προφίλ του νεκρού;

Ξεκινάει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και το κλίμα....μυρίζει μπαρούτι!

Ιδίως μετά την πληροφορία για αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Νίκαιας της Χ.Α. Γιώργου Πατέλη, ο οποίος είχε καταδικαστεί και για συμμετοχή στην στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσα το Σεπτέμβριο του 2013.

Το κεντρικό σύνθημα πλέον από διάφορους κύκλους είναι: «Στις 20 Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί. Η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί»

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου αναμένεται να καθίσουν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν και κλώτσησαν μέχρι θανάτου τον 33χρονο ακτιβιστή.

Το θέμα είναι όμως το εξής: Θα έχουμε μια δίκη για το συμβάν ή θα υπερκεράσει το συμβάν το προφιλ του θύματος; Δηλαδή θα δικαστούν οι κατηγορούμενοι με βάση στοιχεία και μαρτυρίες ή θα προηγηθούν κορώνες και δημιουργία εντυπώσεων περί των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αναμνήσεις από την δίκη της Χρυσής Αυγής και άλλα τινά;

Ήδη η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι τρία χρόνια μετά τον θάνατό του «η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί».

«Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη», αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης έχει επίσης αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημος παρατηρητής της δίκης, πρακτική, που όπως σημειώνει, είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όπως σημειώνει, η δίκη αυτή είναι σημαντική, «καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εννοείται ασφαλώς πως το θέμα έχει γίνει παντιέρα και από τα κόμματα της Αριστεράς, που βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για πολιτική εκμετάλλευση της μνήμης του άτυχου νέου.

Πριν από ένα χρόνο οι δικηγόροι των αστυνομικών-ανάμεσά τους και ο νυν υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου έκαναν λόγο για συκοφαντικά δημοσιεύματα που μιλούν για δολοφονία

Η δήλωσή τους έχει ως εξής:

 

«….Με την έναρξη της δίκης στην υπόθεση γνωστής ως «Ζακ Κωστόπουλου» σειρά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ψευδώς ότι πρόκειται για υπόθεση «δολοφονίας» και μάλιστα με δήθεν ρατσιστικά κίνητρα. Ως νομικοί παραστάτες των τεσσάρων αστυνομικών επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μετά απο αυτεπάγγελτη έρευνα αλλά και μηνυτήρια αναφορά, έχει κριθεί ότι το μοναδικό αδίκημα για τους εντολείς μας που διερευνάται, εάν τελέστηκε, είναι αυτό της θανατηφόρου σωματικής βλάβης κατά τη διάρκεια σύλληψης, αδίκημα παντελώς διαφορετικό απο την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (δολοφονία), χωρίς καμία, έστω και σε επίπεδο υπόνοιας, αναφορά στο βούλευμα για ρατσιστικά κίνητρα. Οποιαδήποτε, λοιπόν, «είδηση» για «δολοφονία» ή «δολοφόνους αστυνομικούς» είναι ψεύδης και συκοφαντική και όσοι την διακινούν ή την αναπαραγάγουν εν γνώσει τους ψεύδονται και οφείλουν να την ανακαλέσουν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων αστυνομικών

Θάνος Πλεύρης

Εβίτα Βαρελά

Κωνσταντίνος Γιαννελάκης

Θανάσης Ζαμάνης»

 

Μένει από σήμερα να δούμε αν όντως η Δικαιοσύνη είναι και...τυφλή και...κουφή...

Μένει να δούμε αν θα δικάσουν τους κατηγορούμενους οι δικαστές ή τους έχει προλάβει ήδη...η κοινωνία!

https://www.youtube.com/watch?v=7FSVZU_IIjY

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...