Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: «Σφαγή» για τις ευθύνες της τεράστιας τρύπας που «ρούφηξε» λεωφορείο

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο κρατήρας που δημιουργήθηκε σε κεντρικό δρόμο στην Θεσσαλονίκη, και «ρούφηξε» το μπροστινό μέρος ενός λεωφορείου. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι  ΕΥΑΘ, Δήμος Καλαμαριάς και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πλέον επιδοθεί σε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών για το σοκαριστικό περιστατικό.

Το λεωφορείο απομακρύνθηκε μετά από τον συντονισμό Τροχαίας – ΕΥΑΘ – Δήμου Καλαμαριάς, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια τρύπα, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την τεχνική επιμέλεια του δρόμου και για το ποιος φέρει ευθύνες για αυτές τις εικόνες, που θα μπορούσαν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥΑΘ, Ολιάνα Αντωνοπούλου, τόνισε στο ThessToday.gr ότι από την καθίζηση έσπασε ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός των αστικών λυμάτων της εταιρείας, με τη βλάβη να αποκαθίσταται το επόμενο 48ωρο -αν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως δήλωσε η ίδια, πρόκειται για έναν αρκετά παλαιό αγωγό και ταυτόχρονα μια «βαριά» υποδομή της εταιρείας, ενέργειες επέμβασης της οποίας έγιναν τελευταία φορά το 1999. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «η αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ είναι ο αγωγός από κάτω. Εμείς σε αυτό το κομμάτι έχουμε να επέμβουμε 22 χρόνια. Όμως, όταν παρουσιαστεί πρόβλημα στον δρόμο από πάνω η ΕΥΑΘ δεν ευθύνεται αν σπάσει ο αγωγός της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επειδή, λοιπόν, ο συγκεκριμένος αγωγός δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος χρήζει παρέμβασης, η ΕΥΑΘ αναμένει έγκριση σχεδιασμού για τον προγραμματισμό αντικατάστασης μεγάλων σωλήνων. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η κ. Αντωνοπούλου, «ουδεμία σχέση έχει με το γεγονός ότι έπαθε καθίζηση το οδόστρωμα και μας έσπασε τον αγωγό. Αν ήταν πρόβλημα του αγωγού μας θα έπρεπε να είναι σε όλο το μήκος του αγωγού και όχι σε ένα σημείο. Σχεδιάζουμε έργα στην περιοχή, αυτό τι σημαίνει; ότι θα έπρεπε σε όλη την Εθνικής Αντιστάσεως να υπάρχει καθίζηση;», διερωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥΑΘ, προσθέτοντας ότι «εμείς πήγαμε εκεί για να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Γι’ αυτό θέλαμε να σηκωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το λεωφορείο».

Δείτε το βίντεο του newsit

«Δεν είναι πρόβλημα του αγωγού»

Αναφορικά με το ποιος φέρει ευθύνες για την κακοτεχνία του δρόμου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥΑΘ σχολίασε ότι η καθίζηση του οδοστρώματος δεν ξεκινά από τον αγωγό, κάνοντας λόγο για μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή του. «Είμαστε δημόσια υπηρεσία και πρέπει να πληρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές παράδοσης ενός έργου. Δεν είμαστε ιδιωτική εταιρεία, λογοδοτούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να παραβιάζουμε τεχνικές προδιαγραφές. Είναι παλαιότεροι από το 1999 οι αγωγοί. Δεν σημαίνει όμως ότι η παλαιότητα ενός αγωγού δεν συνιστά λόγο αλλαγής του. Είναι μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή του. Ένας δρόμος που πχ έχει μεγάλη κυκλοφορία έχει ως αποτέλεσμα την καθίζησή του. Δεν είναι πρόβλημα του αγωγού, είναι μια σειρά στοιχείων που φέρουν αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε η ίδια.

Δήμαρχος Καλαμαριάς: Η ΕΥΑΘ να ξαναφτιάξει τον δρόμο

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, κάλεσε μέσω του ThessToday.gr την ΕΥΑΘ να αναλάβει τη διόρθωση του αγωγού και να ξαναφτιάξει τον δρόμο. «Ο δρόμος είναι του δήμου, παρόλα αυτά η βλάβη δεν είναι ούτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε δική μας, είναι της ΕΥΑΘ. Υπάρχει απώλεια του αγωγού, ο οποίος υπέσκαπτε τη βάση και την υπόβαση του οδοστρώματος. Την επιμέλεια για τον δρόμο την έχει ο δήμος, αλλά για άλλα πράγματα», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλλης.

Παράλληλα, κάλεσε την ΕΥΑΘ να ξαναφτιάξει τον δρόμο. «Αυτή τη στιγμή τώρα με αυτή τη ζημιά που έγινε, η ΕΥΑΘ θα αναλάβει να διορθώσει τον αγωγό και να ξαναφτιάξει τον δρόμο. Ο δήμος έχει να συντηρήσει την κανονική συντήρηση, όχι να κάνει τεχνικό έργο. Η ΕΥΑΘ έχει φτιάξει εργοτάξιο και αποκαθιστά τη βλάβη», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

«Πόλεμος» Περιφέρειας – Δήμου

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, δήλωσε ξεκάθαρα στο ThessToday.gr ότι το οδόστρωμα στο συγκεκριμένο σημείο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου Καλαμαριάς. Ωστόσο, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καλαμαριάς, Ναταλία Παντελίδου, εξηγεί στο ThessToday.gr ότι ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται ως «βασικό οδικό δίκτυο» και άρα υπάγεται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Πάντως σίγουρα δεν ασφαλτοστρώθηκε από τον δήμο Καλαμαριάς», τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που συνέβη (σ.σ. με την καθίζηση) είναι από κακή βλάβη στο έργο της ΕΥΑΘ».

Καθιζήσεις και στο παρελθόν 

Σύμφωνα με το ThessToday.gr δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος οδικός άξονας παρουσιάζει καθίζηση, καθώς ανάλογο πρόβλημα εμφανίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν πάλι είχε σπάσει ο αγωγός της ΕΥΑΘ, ενώ, ελαφρές υποχωρήσεις του οδοστρώματος είχαν παρουσιαστεί και τον Ιανουάριο του 2021. Οι σημερινές εικόνες μαζί και με την «προϊστορία» του δρόμου, εγείρουν εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια χιλιάδων οδηγών που διασχίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο οδικό άξονα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ