Κοινωνία

Ηλεία: Έπεσαν στην παγίδα αρχαιοκάπηλοι – Ετοιμάζονταν να πουλήσουν σπάνιες αρχαιότητες

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στην Ηλεία συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας
38 και 52 ετών, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην
κατοχή και διάθεση προς πώληση σπάνιων αρχαιοτήτων. Αναζητούνται δύο ακόμα  μέλη του κυκλώματος.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και για «παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλεία: Πώς δρούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Η συγκεκριμένη σπείρα συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε, στη συνέχεια αναζητούσε αγοραστές.

Στην αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έλαβε μέρος κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητο ενός 38χρονου κατηγορούμενου βρέθηκαν οι παρακάτω αρχαιότητες:

α) Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού με κυματοειδή κόμμωση, στο άνω τμήμα, η οποία στο μέσο του ύψους φέρει ανάγλυφο φαλλό και είναι πεσόμορφη, ρωμαϊκής εποχής προερχόμενη από επαρχιακό εργαστήριο, ύψους 71 εκ. και πλάτους 18 εκ. (Προέρχεται από αρχαία οδό και χρησίμευε ως οδοδείκτης)

β) Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου», φέρει εγχάρακτη διακόσμηση φυτικών κοσμημάτων, ύψους 18,5 εκ. και πλάτους 8 εκ., ελληνιστικής εποχής,

γ) Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο, σωζόμενο κατά το ήμισυ, με εγχάρακτους δακτυλίους γύρω από τον πυθμένα και οπή ανάρτησης στην περιφέρειά του, σωζόμενης διαμέτρου 21 εκ., ελληνιστικής εποχής,

δ) Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα, με γραπτή διακόσμηση μαύρων στιγμών σε ζώνη που περιτρέχει το αγγείο στο ύψος γένεσης των λαβών, ελλιπές κατά τη μία πεταλοειδή λαβή, με διάμετρο χείλους 9,5 εκ. και ύψους 5 εκ., κλασικής εποχής. (Τα παραπάνω πήλινα αγγεία, φέρουν χωμάτινες επικαθήσεις και προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ε) 13 ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων 12 Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, όλα ελληνιστικής εποχής. (Τα οποία αποτελούν υποσύνολο θησαυρού της εποχής τους).

Όλες τις παραπάνω αρχαιότητες, η σπείρα θα τις πουλούσε 170.000 ευρώ.

Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό
Μουσείο Ολυμπίας.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών
Αμαλιάδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τους ασύλληπτους συνεργάτες τους αλλά και για να εντοπιστούν οι υποψήφιοι αγοραστές των αρχαιοτήτων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ