Κοινωνία

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Σκηνικό πολέμου-Έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές

Σε σκηνικό πολέμου μετατράπηκε για μία ακόμα μέρα το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Νεαροί με ομοιόμορφα σχεδόν ρούχα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους είχαν αποκλείσει την είσοδο του σχολείου και πετούσαν πέτρες και μολότοφ από τα κάγκελα, ενώ κάποιοι από αυτούς ύψωναν το χέρι και χαιρετούσαν ναζιστικά. Τα επεισόδια σημειώθηκαν πριν την αντιφασιστική διαδήλωση. 

Το σκηνικό θύμιζε πεδίο μάχης, με μολότοφ, κροτίδες και πετροπόλεμο από τους κουκουλοφόρους, με την Αστυνομία να παρεμβαίνει προχωρώντας συνολικά σε 40 προσαγωγές και έξι συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι η αντιφασιστική ξεκίνησε από την πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη και κατέληξε στο ίδιο σημείο, ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η αντιφαστιστική κινητοποίηση, στην οποία είχαν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι, μετά τα επεισόδια που έγιναν χθες και σήμερα έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Στην κεφαλή την πορείας ήταν το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης και ακολουθούσε το πανό των φοιτητικών συλλόγων, ενώ κεντρικό σύνθημα ήταν «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ασθενοφόρο παρέλαβε μαθήτρια η οποία τραυματίστηκε.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα για τα επεισόδια.

«Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο, αύριο, στις 7 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έγιναν τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

ΟΛΜΕ: Αποτροπιαστικά τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Για "αποτροπιαστικά γεγονότα" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ σχετικά με τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Τα επεισόδια προκλήθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, από "ομάδες ακροδεξιών - φασιστικών κύκλων, που ανάμεσά τους βρίσκονται - δυστυχώς - και μαθητές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μέσα στα σχολεία, επισημαίνει η ΟΛΜΕ "καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο".

Επίσης, προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι "στις γειτονιές που «βασιλεύει» η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός". Η ΟΛΜΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης "να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Τέλος, η ΟΛΜΕ δηλώνει, ότι στηρίζει την αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και μαζικοί φορείς σήμερα Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας, στη Σταυρούπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...