Κοινωνία

Σεισμός στην Κρήτη: Δεύτερη νύχτα στις σκηνές για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι-Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία στα κτήρια

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 6 Ρίχτερ που «χτύπησε» χθες το Ηράκλειο της Κρήτης και ισοπέδωσε το χωριό Αρκαλοχώρι

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους την ώρα που από τις αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών προκύπτει ότι 303 κατοικίες και 9 σχολικές μονάδες είναι ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση.

Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία στα κτήρια – Πόσα κρίνονται ακατάλληλα

Σήμερα, ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Για δεύτερο βράδυ στις σκηνές οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου 

Το Αρκαλοχώρι συνεχίζει να «χορεύει» στον χορό των Ρίχτερ. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι από τους δεκάδες μετασεισμούς κάποιοι από τους οποίους ήταν δυνατοί. Και η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη αφού θα αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν στις σκηνές που έστησε χθες ο στρατός.

«Κλαίνε οι ηλικιωμένοι...» λέει στο protothema.gr o Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκης, o oποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων του χωριού Αρκαλοχώρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις έναν ηλικιωμένο σε μια σκηνή για να περάσει το βράδυ του χωρίς κρεβάτι, χωρίς τα απαραίτητα πράγματα και να έχει μια ήσυχη νύχτα. Βλέπουν τα σπίτια τους γκρεμισμένα από το σεισμό και κλαίνε... Αρνούνται να μείνουν στις σκήνες ορισμένοι και προτιμούν να κάθονται μέσα στα αμάξια τους μέχρι να βρεθεί λύση. Έχει καταστραφεί ένα ολόκληρο χωριό. Είναι πολύ στενάχωρο όλο αυτό αλλά χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία» προσθέτει. 

«Δεν έχουμε ούτε κουτάλια, ούτε ποτήρια να πιούμε νερό. Πέρασα το βράδυ μου καθισμένος σε μια καρέκλα μέσα στη σκηνή μαζί με τη γυναίκα μου χωρίς να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε αυτή τη στιγμή. Γλίτωσα από το σεισμό αλλά δεν έχω που να μείνω τώρα» λέει ένας ηλικιωμένος στο protothema.gr.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...