Κοινωνία

Σάμος: Daily Mail - «Είναι παράδειγμα για τη Βρετανία το κέντρο υποδοχής»

Το δημοσίευμα της Εφημερίδας, όχι απλά μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη νέα εγκατάσταση στο νησί της Σάμου, αλλά κάνει και συγκρίσεις σχετικά με το πως έχει διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση η Βρετανική κυβέρνηση.

«Μακριά από το χαοτικό βρετανικό σύστημα που πολλοί μετανάστες βρίσκονται στις παραλίες και μεταφέρονται σε τυχαία ξενοδοχεία και Hostels. Το νέο κέντρο φιλοξενίας στο νησί της Σάμου μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 αιτούντες άσυλο, σε καθαρές και ασφαλείς συνθήκες», αναφέρει αρχικά το κείμενο της Daily Mail.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στον χώρο φιλοξενίας υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Παράλληλα τονίζει ότι οι όσοι επιθυμούν είναι ελεύθεροι να πάνε και να φύγουν ανά πάσα στιγμή από το κέντρο που βρίσκεται κοντά στην γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πύλες του κέντρου είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Μάλιστα υπάρχει ένα πούλμαν που κάνει τη διαδρομή από και προς το κέντρο της Σάμου, τέσσερις φορές την ημέρα.

Η Daily mail αναφέρεται και σε ορισμένες επικρίσεις που έχει δεχτεί το κέντρο που κάποιοι το χαρακτήρισαν «φυλακή» λόγω των υψηλών φρακτών που υπάρχουν. Ωστόσο η Βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι είναι «ένας πιο ανθρώπινος προορισμός από τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες», επικαλούμενη την Ελληνική κυβέρνηση.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την Βρετανία»

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι το κέντρο υποδοχής της Σάμου θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα δωμάτια ξενοδοχείων και ξενώνων ως εναλλακτική λύση. Μάλιστα τη χώρα μας, για να δει από κοντά το κέντρο της Σάμου, επισκέφτηκε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο στεγάζονται με τα έξοδα των φορολογούμενων πολιτών. Το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε κατά 1/3 και έφτασε κοντά στο 1,4 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 62,817 αιτούντες άσυλο λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τους Βρετανούς φορολογούμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δωρεάν στέγη και κάποιοι άλλοι κοινωνική στέγαση ή ιδιωτική μίσθωση. Οι αφίξεις την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν σε σημείο που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει μετανάστες και σε ξενοδοχεία. Μάλιστα ο Βρετανός διπλωμάτης, Μάθιου Ρίκροφτ, υποστήριξε ότι τα ξενοδοχεία θα υποδεχθούν μετανάστες, ανάμεσα τους και όσους έφυγαν από το Αφγανιστάν, και τα επόμενα χρόνια.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κέντρο της Σάμου είναι ένα από τα πέντε που έχουν σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρυξέλλες θα δώσουν συνολικά 215 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας για να χτιστούν αντίστοιχα κέντρα σε άλλα Ελληνικά νησιά όπως η Κως, η Λέρος, η Λέσβος και η Χίος.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...